2022. május 20.
Bernát, Felícia napja van

JÓ TUDNI


Fotó: Hemző Károly

A paradicsom
hámozása, szeletelése,
előkészítése töltéshez

A
B
C
D
E
F
G

A paradicsom hámozása

A főtt ételekhez – olykor nyers salátákhoz is – felhasznált paradicsomot érdemes meghámozni, esetleg kimagozni, mert a főzés során összepöndörödő héj és a mártásban úszkáló mag nem esztétikus, sőt a vastag paradicsomhéj emésztési gondokat is okozhat.


A paradicsomot megmossuk, szárcsonkját kitörjük, kerekebb felén keresztirányban bemetsszük a bőrét. 1-2 percre forró vízbe dobjuk, aztán szűrőkanállal jégkockákkal lehűtött hideg vízbe merítjük (A), majd szinte egyetlen mozdulattal eltávolítjuk a héját (B).
Remek paradicsomhámozó a mélyhűtő is: a fagyos paradicsomot néhány másodpercre forró vízbe merítjük, és szinte azonnal le tudjuk húzni a héjat.
A hámozott (darabolt) paradicsom kitűnően bírja a mélyhűtést, de a fölösleges vizet célszerű 10-15 perces forralással elfőzni belőle. Felengedés után szinte a frissel egyenértékűen használható.


A paradicsom szeletelése

Egyenletes-azonos vastagságú szeleteket kapunk, ha a paradicsomok szárát a csonkokkal együtt ékformán kivágjuk (C), majd kezünk épségére ügyelve fűrészfogú paradicsomszeletelővel (D) (vagy késsel) felkarikázzuk őket.


Paradicsom előkészítése töltéshez

1.  Lehetőleg azonos nagyságú, érett, de kemény paradicsomokat vásároljunk. Megmossuk és szárazra töröljük őket, szárukat kitörjük, majd szemközti, kerekebb oldalukról – lehetőleg azonos magasságban – levágjuk a kalapkájukat (E) (vagy kettévágjuk őket), kissé megnyomjuk, és kiskanállal vagy karalábévájóval kiemeljük a magjaikat-levület (F) – ha jó érettek, a magok szinte maguktól kicsúsznak a belsejükből. Levüket (hacsak a recept másként nem szól) felfogjuk, átszűrjük, és felhasználjuk a mártáshoz, raguhoz.

2.  A paradicsomok belsejét kissé besózzuk (G), üregükkel lefelé fordítva 30 percig pihentetjük, hogy levük némiképp elfolyjon, különben eláztatja majd a paradicsomba töltött salátát vagy egyéb tölteléket. Mielőtt megtöltenénk őket, belsejükből papírkendővel felitatjuk a nedvességet. Ez a művelet különösen akkor fontos, ha a (hússal, tésztával, rizzsel, zöldséggel stb.) töltött paradicsomokat több-kevesebb ideig sütjük még, ugyanis a meleg hatására még több levet eresztenek.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

10 perc
hámozás
5 perc szeletelés
10+30 perc töltésre előkészítés

Energiatartalom:

20 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


A sütőtök tisztítása
és előkészítése

A pezsgőről

Tojásteszt

Csokoládéfortélyok

Piskótafortélyok

Karácsonyi előkészületek

A borokról

A citrusfélék tisztítása,
kifilézése és fogyasztása

A tojáshabról

A húsvéti sonkáról

A birsalmáról

A leveles salátákról
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: