VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Fotó: Hemző Károly
Krumplisalátával töltött
paradicsom
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 8 nagyobb paradicsom (kb. 1,2 kg)
- só, bors
- 200 g krumpli
- 4 tojás
- 20 szem kapribogyó (sós lében)
- 16 olajos ringli
- 1 csokor petrezselyem
- 2 dl joghurt
- 1 dl tejföl
- 1 ek. csípős (dijoni) mustár
1. A paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük és előkészítjük a töltéshez: kalapkájukat levágjuk, belsejüket kivájjuk, besózzuk, majd üregükkel lefelé fordítjuk, hogy levük egy kissé elfolyjon.
2. A krumplit meghámozzuk apróra felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, aztán hideg vízbe szedve kihűtjük és leszűrjük. A tojásokat erősen sós vízben keményre főzzük (10 perc), lehűtjük és meghámozzuk. 2 tojássárgáját félreteszünk a díszítéshez, a 2 fehérjét és a maradék 2 tojást megdaráljuk vagy megreszeljük.
3. Az öntethez 8-8 kapribogyót és ringlit félreteszünk, a többit a petrezselyemmel együtt felaprózzuk és a joghurthoz adjuk. Elkeverjük a tejföllel, a mustárral, a reszelt tojásokkal, ízlés szerint borssal, szükség szerint sóval, végül beleforgatjuk a krumplit.
4. A paradicsomok belsejéből felitatjuk a nedvességet, megtöltjük őket a krumplisalátával, és tálra rendezzük. Tetejüket a félretett ringlivel, kapribogyóval és a darabosra tört/reszelt tojássárgájával, valamint petrezselyemmel díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk. Előételként, hirtelen- vagy roston sültek köreteként kínálhatjuk.
Tippek:
Joghurt helyett készíthetjük 80 g majonézzel is.
Italajánlat:
Könnyű fehérbor vagy rozé