2019. június 19.
Gyárfás napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Amikor hét ágra süt a nap, és az emberen erőt vesz a dolce far niente, az édes semmittevés szinte lekűzdhetetlen vágya, előáll a nagy dilemma: hűs italt kortyolgatva heverészni a napon-napernyő alatt vagy kötényt kötni? Mert azért a jó melegben is csak megéhezik az ember. Ilyenkor éppen kapóra jön egy könnyű, hideg pulykaétel, amely előre elkészíthető, sőt a sütőt sem kell bekapcsolni miatta.

Fotó: Hemző Károly

Hideg pulykamell
paprikamártással

Hozzávalók 8 személyre:

  • 100 g sárgarépa
  • 80 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor snidling
  • 5-6 szál kakukkfű
  • 2 szál zellerzöldje
  • 1 babérlevél
  • 2 kis fej hagyma
  • 6-8 szegfűszeg
  • 15-20 szem feketebors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1,2 kg pulykamell (csont és bőr nélkül)
  • 7 dl félszáraz fehérbor
  • A mártáshoz:
  • 1-1 sárga, piros és zöld húsú paprika
  • 200 g kígyóuborka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál bazsalikom
  • 8-10 citromfűlevél
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 4 ek. bor- vagy balzsamecet
  • 1 ek. citromlé
  • chilipor
  • 1/2 dl (extra vergine) olívaolaj

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és kisujjnyi hasábokra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, majd a babérlevéllel együtt csokorba fogjuk, és lazán átkötjük. A hagymákat meghámozzuk, megtűzdeljük a szegfűszeggel, a borsot és a fokhagymát teatojásba zárjuk.

2. A húst megmossuk, sonkaszerűen megkötözzük, hogy majd szép kerek szeleteket kapjunk, és akkora edénybe fektetjük, hogy éppen csak elférjen benne. Mellétesszük a hagymákat, a teatojást, a zöldségeket és a fűszercsokrot, aztán felöntjük a borral és annyi vízzel (5-6 dl), hogy ellepje. Kissé megsózzuk, lassú tűzön forrásig hevítjük, és éppen csak gyöngyöztetve, félig lefedve 40-45 percig posírozzuk, azaz a savanykás lében, forralás nélkül puhára főzzük. Saját levében hagyjuk kihűlni.

3. A mártáshoz a paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, ereiket-magjaikat eltávolítjuk, vékony csíkokra, majd apró kockákra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk. Az uborkát megmossuk, ízlésünktől és héja vastagságától függően hámozatlanul vagy meghámozva a paprikákkal azonos nagyágú kockákra vágjuk. A bazsalikomot, a citromfüvet és (néhány szép levélke kivételével) a petrezselymet finomra aprózzuk.

4. A bor-/balzsamecetet és a citromlét (habverővel) eldolgozzuk ízlés szerinti sóval és chiliporral, aztán vékony sugárban hozzákeverjük az olívaolajat. Beleforgatjuk a paprikát, az uborkát, a vágott zöldfűszereket és az áttört fokhagymát.

5. Tálaláskor kiemeljük a pulykamellet a léből, alaposan lecsepegtetjük, szárazra törölgetjük, majd lehántjuk róla a zsineget, és vékonyan felszeleteljük. Kissé egymásra csúsztatva ovális tálra rendezzük, a szeletek közepére és tetejére halmozzuk a paprikamártást, végül a félretett petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor vagy rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+1 óra hűlési idő

Energiatartalom:

490 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hideg pulykasült
mediterrán salátával

Padlizsánkrémmel
töltött paprika

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Zöldséges rétes

Spenótos
omlett-tekercs

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Majonézes
tojássaláta

Pulykacomb sütőtök-
paradicsom körettel

Tzatzikivel töltött
paradicsom

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Fasírt-muffin

Sajtkrémes
mártogató
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: