EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Fotó: Hemző Károly
Rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg krumpli
- 6 tojás
- só
- 100 g füstölt, paprikás kolbász
- diónyi vaj/margarin
- 5 dl tejföl
- 100 g húsos, füstölt szalonna
1. A krumplit héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, hagyjuk kihűlni. Közben a tojásokat erősen sós vízben keményre főzzük (10 perc), hideg vízben lehűtjük, meghámozzuk, felkarikázzuk vagy elnegyedeljük. A kolbászt karikákra vágjuk.
2. Kikenünk vajjal/margarinnal egy tűzálló tálat, az aljára karikázzuk a krumpli felét, kissé megsózzuk, lazán összekeverjük, elsimítjuk. Tetejére rendezzük a tojást és a kolbászkarikákat, megkenjük a tejföl felével. Felkarikázzuk a maradék krumplit is, és kissé egymásra csúsztatva a tetejére rendezzük. Megsózzuk, egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére göndörítjük-kócosítjuk a szalonnaszeleteket.
3. Előmelegített, forró sütőben (200 °C) addig sütjük, amíg a tejföl és a szalonna aranybarnára nem pirul (35-40 perc). Vegyes idénysalátával vagy ecetes savanyúsággal tálaljuk.
Tippek:
– Akár előző nap is lerakhatjuk a krumplit (a maradék tejfölt és a szalonnát csak sütéskor tesszük a tetejére), gondosan letakarva a hűtőszekrényben tároljuk. Ha cserép- vagy tűzálló üvegtálat használunk, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert az a hirtelen hőkülönbségtől elpattanhat! A sütési idő így kb. 20 perccel hosszabb!
– Kolbász helyett készíthetjük maradék húsfélékkel (sült hússal, sonkával, virslivel), gazdagíthatjuk szálasra reszelt (füstölt) sajttal is, amelyet azonban célszerű elkeverni a tejfölben.
Italajánlat:
Félszáraz fehér- vagy vörösbor, rozé, sör