2019. november 16.
Ödön napja van

JÓ TUDNI

Főzésnél bizonyos értelemben hagyatkozhatunk a szemmértékünkre, különösebb galibát nemigen okoz, ha némiképp eltérünk a receptben megadott mennyiségektől, az ilyesmi amúgyis gyakran ízlés kérdése. Sütéskor azonban szigorúan mérni kell, mert a mű sikere állhat vagy bukhat rajta, ugyanis érzékeny egyensúly van a hozzávalók aránya, mennyisége között.

Fotó: Hemző Károly

Házi mértékegységek

Amikor nagymamáink úgy fogalmaznak, hogy „egy maréknyit”, vagy „amennyit felvesz” vagy „érzésre”, vagy „az ember látja” – azt a mérhetetlen tapasztalat mondatja velük – ez az, amely manapság sajnos gyakran hiányzik a mi fegyvertárunkból.
Ezért egy ráérősebb alkalommal, amikor amúgyis használjuk a mérleget, érdemes súlyra és űrtartalomra is megmérni kedvenc eszközeinket (pohár, bögre, keverőtál, merőkanál, kis- és nagykanál, illetve kávés-, teás- evőkanál stb.), így nem kell minden alkalommal, főleg igen csekély mennyiségek kimérésével bajlódni.

Egy közepes nagyságú (10 ml/1 cl űrtartalmú) evőkanál vagy (5 ml/0,5 cl űrtartalmú) kiskanál nagyon alkalmas arra, hogy néhány grammnyi mennyiséget is egyszerűen és gyorsan kimérjünk. Általában 10 ml/1 cl folyadék = 10 g/1 dkg-mal.

1 púpozott evőkanál
– liszt, cukor, túró, gríz, só   20 g
– keményítő, porcukor, kakaó   20 g
– vaj, margarin, zsír   25 g
– darált diófélék   12 g
– zsemlemorzsa   15 g

1 csapott evőkanál
– liszt, cukor, túró, gríz, só   12-15 g
– keményítő, porcukor, kakaó   10 g
– darált diófélék   6 g
– zsemlemorzsa   8-10 g

1 evőkanál
– víz, tej, tejföl, tejszín, ecet   10 g
– gyümölcslé, pálinka, likőrfélék   10 g
– olaj   7 g

Továbbá:
diónyi zsiradék   15-18 g
1 kockacukor   5 g
1 kupica szesz (rum, brandy, likőr)   2 cl
1 pohárka szesz (rum, brandy, likőr)   5 cl
1 tojás   65-70 g

A salátaöntetekhez megadott mennyiségeknél kb.
1 ek. olaj   7 g
1 ek. ecet   10 g

Érdekességek:

A nagymama receptes füzetében szereplő mágikus számoknak (pl. 12,5 vagy 37,5 dkg „valami”) rendkívül egyszerű a magyarázatuk: ezek a mennyiségek a kilogramm felének (50 dkg) a felének (25 dkg) a fele (12,5 dkg), azaz a kilogramm 1/8 része, és ennek a többszöröse.

Európában sokfelé ilyen egyszerűbb módon osztják vissza a kerek egészet (űrmértékben is). Jellemző, hogy a pontosabb gramm helyett a köznapibb dekagramm-deka (dkg-dag) elnevezést és mértékegységet csak a valahai Monarchia területén használjuk-használják, noha az élelmiszeripari termékek súlyának hivatalos jelölése nálunk is grammban történik. Érdekes, hogy az olaszok (akik egyébként grammokban számolnak) a 100 g-ot, azaz 10 dkg-ot külön névvel illetik: un etto, amelyben nem nehéz felfedezni a latin hekto, azaz száz eredetet. 

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kemény tojás főzése

A vaksütésről

A citrusfélék tisztítása,
kifilézése és fogyasztása

A borokról

Karácsonyi előkészületek

Tudnivalók a
karácsonyi sütéshez

A tojáshabról

A birsalmáról

A húsvéti sonkáról

A padlizsán
tisztítása, előkészítése

A farsangi fánkról –
alaprecept

Csokoládéfortélyok
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: