HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Hemző Károly
Csirkecomb
francia lecsóval
Eredeti neve: Ratatouille (ejtsd: ratatúj)
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 csirkecomb (200 g/db)
- 2 kk. szárnyasfűszer-keverék
- 1/2 citrom leve
- 2+2 ek. olaj
- 200 g padlizsán
- só, bors
- 250 g. paradicsom
- 2 húsos paradicsompaprika
- 200 g cukkini
- 1 nagy fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 dl félszáraz fehérbor
- 4-5 szál kakukkfű
- 2-3 szál majoránna
- 8-10 kisebb bazsalikomlevél
1. A csirkecombokat bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, meglocsoljuk a citromlével, 2 ek. olajjal, és fél órára betesszük a hűtőszekrénybe. A zöldségeket megtisztjuk, a padlizsánt hámozatlanul nagyobb kockákra vágjuk, 30 percre erősen besózzuk, aztán leöblítjük, és kinyomkodjuk belőle a vizet. A paradicsomokat meghámozzuk és felaprózzuk. A paprikákat nagyobb kockákra, a cukkinit és a hagymát karikákra vágjuk.
2. A pácolajat fém fülű serpenyőben felforrósítjuk, majd megkapatjuk benne a csirkecombokat. Hozzáadjuk a fokhagymát és a bort, aztán 180 °C-os sütőben, saját levével locsolgatva pirosra pároljuk-sütjük (1 óra).
3. A hagymát megfonnyasztjuk 2 ek. felforrósított olajban. Rádobjuk a padlizsánt, élénk tűzön 2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát és a cukkinit, 3 perc múlva a paradicsomot, végül a leöblített kakukkfű- és majoránnalevélkéket. Ízlés szerint borsozzuk, fedő alatt 8-10 percig pároljuk, csak a végén sózzuk.
4. A zöldséget tálra terítjük, tetejére rendezzük a csirkecombokat, és a bazsalikomlevélkékkel díszítve tálaljuk. További köretként (héjában) sült burgonyát, petrezselymes vagy sáfrányos/kurkumás rizst adhatunk mellé.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor