DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok

Fotó: Hemző Károly
Gyümölcssaláta
görögdinnyekosárban
Hozzávalók 8-10 személyre:
- 1 kisebb, kerek görögdinnye (kb. 3 kg)
- 1 kisebb sárgadinnye (kb. 1/2 kg)
- 250 g szeder és/vagy egyéb bogyós gyümölcs
- 250 g csemegeszőlő
- 1 citrom
- 3 ek. kristálycukor
- 3,5 dl száraz pezsgő







1. Először a dinnyekosarat készítjük el: a görögdinnyét megmossuk, szárazra töröljük, alja kerekségéből levágunk egy szeletkét, hogy le tudjuk támasztani a munkalapra (és később se billegjen a tálon). Deréktájban vékony zsineget kerekítünk köré, gondosan eligazítjuk (A), hogy azonos magasságban legyen a munkalaptól, majd késheggyel körben bejelöljük.
2. Egy 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggató felső ívét ugyancsak késheggyel körberajzoljuk közvetlenül a vízszintes jelölővonal alatt (B), majd hosszú, vékony pengéjű, hegyes késsel, „hajlékony” mozdulatokkal, a kerek íveket követve a dinnye közepéig bevágjuk a héjat és a gyümölcshúst (C).
3. A dinnyét a talpára állítjuk, majd ahogyan a szemközti cakkok engedik, a szárcsonkján-közepén bejelölünk két, egymástól 4-5 cm-távolságra lévő csíkot, és mélyen, a cakkokig bevágjuk – ez lesz a kosár füle. Ezután könnyen ki tudjuk emelni a dinnyenegyedeket (D) (ezekre most nem lesz szükségünk), a fülből pedig kivágjuk a gyümölcshúst (E).
4. A belsejében lévő gyümölcsből részben golyókat (F), részben apró kockákat formálunk – a magokat, amennyire lehet, eltávolítjuk. A dinnyekosarat nejlontasakba csomagoljuk, és 2 órára behűtjük. A sárgadinnyét kettévágjuk, kimagozzuk, húsából ugyancsak golyókat, illetve apró kockákat formálunk, és a piros „dinnyeaprólékhoz” adjuk.
5. A szedret/bogyós gyümölcsöket és a szőlőt megmossuk, ez utóbbit száráról lecsipkedjük (a nagyobb szőlőszemeket félbevágjuk és kimagozzuk, ha vastag a héjuk, meghámozzuk), majd a dinnyéhez adjuk. Meglocsoljuk a citrom átszűrt levével, kíméletesen összekeverjük, folpackkal légmentesen letakarjuk (nehogy a többi élelmiszer átvegye a szagukat a hűtőszekrényben), és 2 órára behűtjük.
6. Tálaláskor a dinnyekosarat tálra emeljük, megtöltjük a gyümölcssalátával, meghintjük a kristálycukorral (porcukor erre a célra nem megfelelő, mert nem erősíti fel a pezsgő pezsgését!), majd a szépség és a hatás kedvéért csak az asztalnál locsoljuk meg a jéghideg pezsgővel. Biztos siker!
Érdekességek:
Sokak kedvenc gyümölcsét a britek és németek „vízdinnyének” titulálják – nyilván magas víztartalma miatt. Magyarul görögdinnye a neve, köszönhetően azon görög kereskedőknek, akik törökdúlásnak és háborúknak fittyet hányva egészen Bécsig hajóztak a Dunán, és efféle finomságokkal is megörvendeztették szállásadóikat. Remek szomjoltó, naponta fogyasztva pompás szövetséges a fogyókúrában (100 g=30 kcal).
Italajánlat:
Félszáraz pezsgő
Elkészítési idő:
45 perc
+2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
147 kcal/adag
Nehézségi fok: