SÜTEMÉNYEK > Leveles tészták

Fotó: Hemző Károly
Szilvakrémes habroló
Hozzávalók 24 darabhoz:
- 400 g mélyhűtött leveles tészta
- 80 g mandulapálcika
- finomliszt a nyújtáshoz
- 100 g tortabevonó étcsokoládé
- 2 ek. olaj
- citromfű a díszítéshez
- A krémhez:
- 300 g magvaváló szilva
- 100 g kristálycukor
- 2 ek. citromlé
- 1/4-1/4 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
- 1 ek. étkezési keményítő
- 6 zselatinlap (10 g)
- 3 dl tejszín vagy növényi habalap
1. A habrolókhoz a tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (kb. 1 óra). A mandulapálcikákat serpenyőben, zsiradék nélkül vilgosdrappra pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjenek. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Két sütőlapot kibélelünk sütőpapírral.
2. A tésztát lisztezett deszkán kb. 20x50 cm-es téglalapra nyújtjuk és 2 cm széles csíkokra vágjuk. Vékonyan átkenjük hideg vízzel, azután 24 fém habtölcsérre – a hegyüknél kezve és csiga-spirálvonalban haladva – kissé egymásra csúsztatva, egyenként feltekerjük. A sütőlapokra fektetjük, és középső bordamagasságon 20 percig sütjük. 1-2 percig hűlni hagyjuk, majd finom csavarással kihúzzuk a fémtölcséreket a tésztarolókból, és hagyjuk őket egészen kihűlni.
3. A krémhez a szilvaszemeket megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, lábaskába szórjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlét és a fűszereket, fedő nélkül, mérsékelt tűzön 10 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, botmixerrel finom krémmé zúzzuk. Hozzáöntjük a 1/2 dl hideg vízben feloldott keményítőt, éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc).
4. Beáztatjuk a zselatinlapokat 6-8 dl hideg vízbe. 5 perc múlva kinyomkodjuk belőlük a vizet, és a forró szilvakrémbe keverve felolvasztjuk. Jéghideg vízfürdőbe állítva teljesen kihűtjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük, kanalanként összeforgatjuk a szilvakrémmel, sima csőrös nyomózsákba szedjük, majd (két oldalról) megtöltjük vele a tésztarolókat, és rácsra sorakoztatjuk.
5. A tortabevonó csokoládét meleg vízbe állított lábaskába tördeljük, felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, és a rolók tetejére csorgatjuk. Amikor a csokoládé dermedni kezd, sűrűn beszórjuk a mandulapálcikákkal, hagyjuk teljesen megdermedni, 2 órára behűtjük. Fogyasztás előtt lapos tálra rendezzük, és néhány citromfűlevélkével vidámítva kínáljuk.
Tippek:
– A tésztarolókat 1-2 nappal felhasználás előtt is megsüthetjük, dobozba zárva tároljuk.
– Készen vásárolt habrolókból gyorsabb, az a fontos, hogy frissek-ropogósak legyenek.
Italajánlat:
Desszertbor, pezsgő
Elkészítési idő:
1 óra 15 perc
+ a tészta felengedési ideje
Energiatartalom:
193 kcal/darab
Nehézségi fok: