TORTÁK > Házias torták
Ezt a gyorsan elkészíthető édességet – amelynek valójában csak a neve torta, hiszen inkább kedvelt tepsis süteményeinkre emlékeztet – ritkán sütő vagy kezdő háziasszonyok is bátran kipróbálhatják, mert nem csak finom, de egyszerű és elronthatatlan is. A baj csak az, hogy amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy...

Fotó: Elendel
Gyors szilvatorta
Hozzávalók 12 szelethez:
- 600 g érett szilva
- diónyi vaj/margarin a formához
- 175 g krémtehéntúró
- 6 ek. tej
- 6 ek. olaj
- 50+100 g sütőcukor vagy finomított kristálycukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 300 g finomliszt
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- 1 tojássárgája
- 50 g hámozott, darált mandula
- fahéjas porcukor a szóráshoz
1. A szilvát megmossuk, tiszta konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a vizet, a szemeket félbevágjuk-elnegyedeljük és kimagozzuk. Vajjal/margarinnal kikenünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra).
2. Keverőtálban eldolgozzuk a túrót, a tejjel, az olajjal, 50 g cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Beleszitáljuk a lisztbe a sütőport, felét a túrómasszához keverjük, aztán hozzáadjuk a maradék lisztet, és jól összegyúrjuk. Lisztezett munkalapon kb. 30 cm átmérőjű korongra nyújtjuk a tésztát, a tortaformába fektetjük, szegélyét kissé felmagasítjuk-rányomkodjuk az oldalára.
3. Éppen csak morzsás állagúra keverjük a tojássárgáját a maradék 100 g kristálycukorral. Meghintjük a tésztát a mandulával, vágott felükkel fölfelé, nem túl szabályosan a tetejére rendezzük a szilvagerezdeket, végül megszórjuk a tojásos cukormorzsával.
4. Középső bordamagasságra helyezett rácson 35-40 percig sütjük (tűpróba!) – ha nagyon pirul a tészta szegélye, sütőpapírral vagy alufóliával lazán letakarjuk. Kivesszük a tortát a sütőből, 5 percig a formában pihentetjük, aztán meglazítjuk és lehúzzuk a tortakarikát, rácsra csúsztatva hagyjuk kihűlni.
5. Tálalás előtt csinos tálra emeljük a tortát, tetejét megszórjuk fahéjas porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük. Krémsűrűségűre felvert, ízlés szerinti cukorral/mézzel és őrölt fahéjjal (valamint némi jó minőségű szilvapálinkával vagy mandulalikőrrel/őszibarackvodkával) illatosított tejszínt kínálhatunk hozzá.
Tippek:
Ha nagyobb adagot szeretnénk készíteni, megkétszerezzük a hozzávalók mennyiségét, és
kb. 25x35 cm-es, peremes tepsiben sütjük meg a tésztát.
Változatok:
– Készíthetjük nektarinnal/őszibarackkal vagy fele szilva-fele őszibarackkal/nektarinnal is.
– Hígra főzött vaníliás pudinggal vagy vaníliasodóval is mennyei.
Italajánlat:
Desszertbor, félédes pezsgő