LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Padlizsánkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g padlizsán
- só, bors
- 1 kisebb+1 közepes fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1/2 piros húsú paprika
- 1 szikkadt zsemle
- 2 ek. olaj
- 7,5 dl zöldségleves (kockából)
- 1 dl tejszín
- 1 ek. étkezési keményítő
- 60 g szeletelt szalonna vagy bacon
- diónyi vaj/margarin
- 4 kk. tejföl
- néhány bazsalikomlevél
1. A padlizsánokat megmossuk, kettévágjuk, pogácsaszerűen bekockázzuk, és fél órára besózzuk, hogy kesernyés levüket kidobják. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a kisebbik fej hagymát felaprózzuk, a nagyobbikat felkarikázzuk. A paprikát pici, a zsemlét 1x1 cm-es kockákra vágjuk.
2. A padlizsánfeleket leöblítjük, kinyomkodjuk belőlük a vizet, vágott felükkel lefelé tepsibe tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük (25-30 perc). Kissé hűlni hagyjuk, majd kivájjuk a belsejüket.
3. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban a felaprózott hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a padlizsánhúst, majd felöntjük a húslevessel és a tejszínnel, 2-3 percig forraljuk. Botmixerrel krémmé zúzzuk, hozzáadjuk az 1 dl hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és további 2 percig forraljuk.
4. A bacont/szalonnát vékony csíkokra szeljük, és a felkarikázott hagymával együtt megsütjük a vajban/margarinban. Kiemeljük őket a zsiradékból, amelyben aranybarnára pirítjuk a zsemlekockákat, papírkendőre terítjük. A levest mélytányérokba szedjük, mindegyikben cirmosra keverünk 1-1 kk. tejfölt, tetejüket a pirított szalonna-hagyma keverékével, a zsemle- és paprikakockákkal, valamint bazsalikommal díszítjük. Hidegen is finom!