DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek
Ehhez a francia eredetű, finom-kiadós, elronthatatlan tésztadesszerthez – amelynek rangos helye van az osztrák és a német konyhában is – liszt helyett morzsává tört-darált babapiskótát, édes kétszersültet vagy egyszerűen zsemlemorzsát használunk. Általában tartalmas levesek után kínáljuk, melegen vagy langyosan a legfinomabb. Egyéb karakteres gyümölcsökkel vagy ezek befőtt-mélyhűtött változatából is készíthető.

Fotó: Hemző Károly
Szőlő-szilva felfújt
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g szőlő és magvaváló szilva vegyesen
- 140 g babapiskóta
- diónyi+100 g vaj/margarin
- 1 ek. finomliszt + a formához
- 4 tojás
- só
- 80+40 g porcukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 biocitrom reszelt héja
- fahéjas porcukor a szóráshoz
1. A gyümölcsöket megmossuk, a szemek nagyságától függően félbe-/negyedbe vágjuk, kimagozzuk. A babapiskótát aprítógépben finom morzsává törjük vagy megdaráljuk. Egy szemrevaló, kb. 20x30 cm-es, 2,2-2,5 liter űrtartalmú sütőformát vagy (ovális) tűzálló tálat kikenünk diónyi vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel (a felesleget kirázzuk belőle). A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd 80 g apránként hozzáadott cukorral tömör habbá verjük. 100 g vajat/margarint habosra keverünk 40 g cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és az egyenként hozzáadott tojássárgákkal. Lyukas fakanállal beleforgatjuk a hab egyharmadát, aztán a piskótamorzsával felváltva a maradék habot úgy, hogy a morzsát mindig a hab a tetejére szórjuk.
3. A masszát a formába szedjük-simítjuk, változatosan megszórjuk a szőlővel és a szilvával, és középső bordamagasságra állított rácson 1 órán át sütjük (tűpróba!). Kissé hűlni hagyjuk, tetejét meghintjük fahéjas porcukorral, és kisebb adagokat kanyarítva-szaggatva ki belőle langyosan kínáljuk.
Tippek:
Külön tálkában (főzés nélkül készíthető) vaníliás desszertöntetet, vaníliás pudingot, krémsűrűségűre felvert tejszínt vagy felforrósított, rummal illatosított szilvadzsemet kínálhatunk hozzá.