2022. május 16.
Botond, Mózes napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Mártogatók és krémek

Akinek volt szerencséje „első kézből” megízlelni a sokszínű, finom erdélyi konyha remekeit, az biztosan maga is folyamatosan késztíti ezt az előételként vagy italkorcsolyaként fogyasztható, vendég-örvendeztető krémet. Kisebb-nagyobb eltérésekkel az egész Mediterraneumban ismert és népszerű, egyetlen baja, hogy jószerivel nem lehet betelni vele, csak abbahagyni...

Fotó: Hemző Károly

Pikáns padlizsánkrém

Hozzávalók 8 személyre:

  • 600 g padlizsán
  • só, bors
  • 1/4 piros húsú paprika
  • 1/2 csípős-hegyes paprika
  • 2 csapott ek. szezámmag
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 8-10 bazsalikomlevél + 1 bóbita
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek. citromlé
  • 2-3 ek. majonéz (40 g)

1.  A  padlizsánokat megmossuk, kettévágjuk, bekockázzuk, fél órára besózzuk, majd leöblítjük, kinyomkodjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük (25-30 perc). Belsejüket kivájjuk, turmixpohárba tesszük és hagyjuk kihűlni. A kétféle paprikát megtisztítjuk, ereiket-magjaikat eltávolítjuk, a pirosat apró kockákra vágjuk. A szezámmagot serpenyőben, zsiradék nélkül aranysárgára pirítjuk.

2. A petrezselymet, bazsalikomot, hagymát és csípős paprikát nagyjából felaprózzuk, majd az áttört fokhagymával, a citromlével, 1/2 kk. sóval, valamint néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal a padlizsánhoz adjuk, és habos péppé turmixoljuk.

3. Hozzákeverjük a majonézt és a szezámmagot, utánasózzuk, borsozzuk, csinos tálkába szedjük, tetejét a piros paprikakockákkal és a bazsalikombóbitával díszítjük. Diós rozskenyeret, kiflikarikákat, sós krékert és/vagy hasábra vágott, ropogós zöldségeket (uborka, sárgarépa, szárzeller, kaliforniai paprika, édeskömény, retek stb.) kínálhatunk hozzá.

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle, a csípős paprikát elhagyjuk.

Tippek:

– A krémet jó előre elkészíthetjük, tálalásig fedeles dobozba, üvegbe zárjuk, majd fogyasztás előtt 1 órával kivesszük a hűtőből, erőteljesen átkeverjük, és tálkába csinosítjuk.
– A sült padlizsánpép kitűnően viseli a mélyhűtést, érdemes kisebb adagokban eltenni belőle egész évre: fogyasztás előtt hagyjuk felengedni, aztán a fenti módon elkészítjük-ízesítjük.

Változatok:

– Majonéz helyett készíthetjük összesen 1/2 dl fele-fele arányban extra vergine olíva- és szelídebb ízhatású napraforgóolajjal, amelyeket cseppenként-apránként adunk a padlizsánpéphez, mintha majonézt készítenénk, és habosra-levegősre turmixoljuk.
– Szezámmag helyett gazdagíthatjuk 1 ek. durvára vágott dióval, fenyőmaggal, pisztáciával is.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

815 kcal/a teljes mennyiség

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paradicsomos
babsaláta

Padlizsánkrémmel
töltött paprika

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Csípős paprikakrém és
fokhagymás spenótkrém

Olívás
paradicsomsaláta

Padlizsánsaláta
paprikaöntettel

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Burgundiai
rokfortos körte

Sajtkrémes
mártogató

Spenótkrémmel
töltött tojás

Spárgakrémhab
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: