VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Mártogatók és krémek

Fotó: Hemző Károly
Pikáns padlizsánkrém
Hozzávalók 8 személyre:
- 600 g padlizsán
- só, bors
- 1/4 piros húsú paprika
- 1/2 csípős-hegyes paprika
- 2 csapott ek. szezámmag
- 1 kis csokor petrezselyem
- 8-10 bazsalikomlevél + 1 bóbita
- 1 közepes fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek. citromlé
- 2-3 ek. majonéz (40 g)
1. A padlizsánokat megmossuk, kettévágjuk, bekockázzuk, fél órára besózzuk, majd leöblítjük, kinyomkodjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük (25-30 perc). Belsejüket kivájjuk, turmixpohárba tesszük és hagyjuk kihűlni. A kétféle paprikát megtisztítjuk, ereiket-magjaikat eltávolítjuk, a pirosat apró kockákra vágjuk. A szezámmagot serpenyőben, zsiradék nélkül aranysárgára pirítjuk.
2. A petrezselymet, bazsalikomot, hagymát és csípős paprikát nagyjából felaprózzuk, majd az áttört fokhagymával, a citromlével, 1/2 kk. sóval, valamint néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal a padlizsánhoz adjuk, és habos péppé turmixoljuk.
3. Hozzákeverjük a majonézt és a szezámmagot, utánasózzuk, borsozzuk, csinos tálkába szedjük, tetejét a piros paprikakockákkal és a bazsalikombóbitával díszítjük. Diós rozskenyeret, kiflikarikákat, sós krékert és/vagy hasábra vágott, ropogós zöldségeket (uborka, sárgarépa, szárzeller, kaliforniai paprika, édeskömény, retek stb.) kínálhatunk hozzá.
Fontos:
Ha gyerek is kap belőle, a csípős paprikát elhagyjuk.
Tippek:
– A krémet jó előre elkészíthetjük, tálalásig fedeles dobozba, üvegbe zárjuk, majd fogyasztás előtt 1 órával kivesszük a hűtőből, erőteljesen átkeverjük, és tálkába csinosítjuk.
– A sült padlizsánpép kitűnően viseli a mélyhűtést, érdemes kisebb adagokban eltenni belőle egész évre: fogyasztás előtt hagyjuk felengedni, aztán a fenti módon elkészítjük-ízesítjük.
Változatok:
– Majonéz helyett készíthetjük összesen 1/2 dl fele-fele arányban extra vergine olíva- és szelídebb ízhatású napraforgóolajjal, amelyeket cseppenként-apránként adunk a padlizsánpéphez, mintha majonézt készítenénk, és habosra-levegősre turmixoljuk.
– Szezámmag helyett gazdagíthatjuk 1 ek. durvára vágott dióval, fenyőmaggal, pisztáciával is.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör
Elkészítési idő:
1 óra 15 perc
Energiatartalom:
815 kcal/a teljes mennyiség
Nehézségi fok: