2019. április 23.
Béla napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták


Fotó: Hemző Károly

Almás túrókocka

Hozzávalók kb. 48 kockához:

  • A tésztához:
  • 350 g finomliszt
  • 175 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 200 g fagyos vaj/margarin
  • 1 tojás
  • A töltelékhez:
  • 150 g+diónyi+20 g lágy vaj/margarin
  • 250 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 kg krémtehéntúró
  • 125 g tejszínkrém (mascarpone, natúr Philadelphia)
  • 2 biocitrom
  • 4 tojás
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 1,2 kg enyhén savanykás alma
  • 80 g sárgabaracklekvár
  • 100 g mandulapálcika
  • néhány citromfűbóbita

1. A tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk, elkeverjük a porcukorral és a sóval. A vajat/margarint kisebb kockákra vágjuk, majd a tojással együtt a liszthez adjuk, és a robotgép dagasztóspiráljával vagy aprítógépben összedolgozzuk. Munkalapra szedjük-borítjuk a tésztamorzsát, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, lapos téglaalakzatot formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 30 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük.

2. Közben a töltelékhez 150 g vajat/margarint, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a túrót és a tejszínkrémet. A citromokat alaposan megmossuk, az egyik héját a túróhoz reszeljük, mindkettő levét kinyomjuk. Egyenként a túróhoz keverjük a tojásokat, aztán az átszűrt citromlé felét, végül az apránként hozzászitált pudingport.

3. Az almákat megmossuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük, meghámozzuk, karcsú gerezdekre szeljük, és meglocsoljuk a maradék citromlével. A sütőbe való peremes tepsit (kb. 30x40 cm) megpöttyözzük diónyi vajjal/margarinnal, és kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

4. A tésztát fátyolnyi liszttel megszórt munkalapon tepsi nagyságú lapra nyújtjuk, elharmadolva, lazán összehajtjuk, és a tepsi közepére emeljük (így pontosan-egyszerűen tudunk dolgozni, és a tészta sem szakad!). Kihajtjuk a tésztalap két szélét-végét, pizzanyújtóval (vagy felhajtható nyelű nyújtófával, illetve sima oldalú befőttesüveggel) belenyújtjuk a tepsibe, a széleket kissé felmagasítjuk, alját villával sűrűn megszurkáljuk.

5. Arányosan elosztva a tészta tetejére szedjük, és elsimítjuk a túrókrémet. Kissé egymásnak döntve és egymásra csúsztatva kirakjuk a tetejét az almagerezdekkel, végül megkenjük a maradék 20 g felolvasztott vajjal/margarinnal. Közepes bordamagasságon 50 percig sütjük.

6. A baracklekvárt felforrósítjuk fém szitakanálban áttörjük. Kivesszük a tepsit a sütőből, az alma tetejét vékonyan megkenjük a lekvárral, és beszórjuk a mandulával. A sütőbe visszatéve további 15 percig sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, sütőpapírral/alufóliával letakarjuk, de át kell sülnie!). A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán sütőpapírostul deszkára emeljük, és 5x5 cm-es, illetve tetszés szerinti kockákra/hosszúkás szeletekre vágjuk. Tálalás előtt lapos tálra csinosítjuk, megszórjuk kevés porcukorral, tetejét citromfűbóbitákkal vidámíthatjuk.

Tippek:

– Remekül viseli a mélyhűtést, fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
– A hosszan sülő tésztákat porcukor helyett készíthetjük sütőcukorral is, amely a hő hatására gyorsabban és egyenletesebben olvad, mint a közönséges kristálycukor.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

220 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos pulykarolád

Sajtkrémes
mártogató

Spenótkrémmel
töltött tojás

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Mimóza
tojássaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Almás-zöldséges
heringsaláta

Waldorf-saláta

Töltött tojás-
változatok

Kaviáros-tojásos
falatkák

Avokádókrém
paprikaladikban

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: