SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Szőlős-szalonnás
sajtsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 100 g szikkadt házikenyér vagy 2 zsemle
- 100 g szeletelt bacon
- 1 ek. olaj
- 150 g nagy szemű szőlő
- 2 nagyobb, savanykás alma
- 1/2 fej jégsaláta
- 1-2 ek. citromlé
- 200 g érett camembert sajt
- 50 g dió
- 6-8 ek. balzsamecet
- só, bors
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 2-4 szál friss majoránna vagy petrezselyem
1. Vékonyan meghámozzuk a kenyeret/zsemlét, és 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A baconszeleteket hosszában kettévágjuk, csigaformán megtekerjük, és serpenyőben, az olaj hozzáadásával pirosra-ropogósra sütjük, félretesszük. A zsiradékban aranysárgára pirítjuk a kenyérkockákat, és papírkendőre terítjük.
2. A szőlőt, az almát és a salátát megmossuk, ez utóbbit kicentrifugáljuk és falatnyi darabokra tépkedjük. A szőlőszemeket elfelezzük, magjaikat kiemeljük (ha túl vastag a héjuk, meghámozzuk). Az almák magházát eltávolítjuk, karcsú gerezdekre vágjuk, és azonnal meglocsoljuk citromlével. A sajtot vékonyan felszeleteljük.
3. Az öntethez elkeverjük a balzsamecetet ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, apránként az olívaolajjal. Beleforgatjuk a salátaleveleket, lecsepegetjük, és nagyobb tálra terítjük. A szőlőt és az almát levével együtt a maradék öntethez adjuk, lazán összekeverjük, és a salátaágyra rendezzük. Tetejükre szórjuk a kenyérkockákat, a diót, a bacont és a sajtot, végül megszórjuk a leöblített majoránna- vagy petrezselyemlevélkékkel, és máris tálaljuk. Olívabogyóval, aszalt paradicsommal sült kenyeret kínálhatunk hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé