SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták
A mák és a szilva hagyományosan kedvelt, már-már összetartozó kellékei a valahai monarchiás konyháknak, ami nem is csoda, hiszen évszázadok óta nagy előszeretettel termesztették a mákot egész Közép-Európában. Ezen az egyszerű lepényen kívül számtalan finom sütemény, torta vagy kanalas desszert készíthető e remek párosból – érdemes kipróbálni!

Fotó: Hemző Károly
Mákkrémes
szilváslepény
Hozzávalók 48 kockához:
- A tésztához:
- 400 g finomliszt
- 1 tasak (7 g) instant élesztő
- 80 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 150 g vaj/margarin
- 1 dl tej
- 2 tojás
- A krémhez és a rakományhoz:
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 300 g darált mák
- 1 tasak vaniliás pudingpor
- 1 tojássárgája
- 40 g vaj/margarin + a tepsihez
- 100 g finomított kristálycukor vagy sütőcukor
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 biocitrom héja
- 1,5 kg érett, de nem túl lágy szilva
- 3-4 ek. morzsacukor (jégcukor)
1. Keverő-/dagasztótálban összevegyítjük a lisztet az élesztővel, a cukorral és a sóval. A vajat/margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a meglangyosított tejet és a tojásokat, fakanállal a liszthez keverjük, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre kidolgozzuk (sűrű, tömör tésztát kapunk). Konyharuhával/a tál fedelével letakarva meleg helyen 30 percig kelesztjük.
2. Közben a krémhez összeforraljuk a tejet és a tejszínt, beleszórjuk a mákot, szelíd tűzön 10 percig főzzük-szikkasztjuk. 1/2 dl hideg vízben simára keverjük a pudingport, eldolgozzuk benne a tojássárgáját. A mákkrémhez adjuk a vajat/margarint, a kristály-/sütőcukrot, a vaníliás cukrot, a pudingos keveréket és a fahéjat, végül belereszeljük a gondosan megmosott citrom héját, és további 1 percig forrósítjuk. Hideg vízfűrdőbe állítva kihűtjük.
3. A rakományhoz megmossuk a szilvát, tiszta konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a vizet, a szárakat eltávolítjuk. Félbevágjuk és kimagozzuk a szilvaszemeket, majd hosszanti irányban, középen, mélyen bemetsszük őket. A sütőbe való, (kb. 30x40 cm-es) nagy zománcos tepsit vastagon kikenjük vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
4. A tésztát lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk, a tepsibe terítjük-nyomkodjuk, a széleken felmagasítjuk, alját villával sűrűn megszurkáljuk. Megkenjük a mákkrémmel, kissé egymásra csúsztatva-döntve kirakjuk a szilvaszirmokkal, és középső bordamagasságon 45 percig sütjük (tűpróba!).
5. Kivesszük a tepsit a sütőből, megszórjuk a szilvát a morzsacukor felével (szinte azonnal a tetejére olvad), a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk a süteményt a maradék morzsacukorral (vagy fahéjas porcukorral), és kb. 5x5 cm-es kockákra, illetve tetszés szerinti formára-méretre vágva kínáljuk. Mélyhűthető! Kiadós, finom, különleges!
Változatok:
Készíthetjük
– 40 g friss élesztővel is, amelyet belemorzsolunk a meglangyosított, 1 kk. cukorral elkevert tejbe és felfuttatunk – ezután a fenti sorrendben és a felsorolt hozzávalókkal együtt a liszthez adjuk, a többi ugyanaz;
– élesztős omlós tésztával is (amelyből a zserbó szeletet vagy a bejglit szoktuk sütni);
– szilva helyett érett, de kemény nektarinnal is, ez esetben célszerű a tésztát megszórni 2-3 ek. zsemle-/babapiskótamorzsával vagy hámozott, darált mandulával.
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
Energiatartalom:
223 kcal/1 kocka
Nehézségi fok: