DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek

Fotó: Hemző Károly
Szilvás kiflifelfújt
Hozzávalók 8 személyre:
- 8 közepes nagyságú kifli
- 1 biocitrom héja
- 100+100 g kristálycukor
- 8 dl tej
- 1 púpozott kk. őrölt fahéj
- 4 ek. porcukor
- 150 g dió
- 1 ek. zsemlemorzsa
- 1,2 kg érett, de kemény, magvaváló szilva
- 1 ek.+200 g+2 ek. lágy vaj/margarin
- 8 tojás
- só
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- néhány mentalevél
1. A kifliket vastagabb karikákra vágjuk, mély tálba szórjuk. A citromot alaposan megmossuk, sárga héját (burhonyahámozóval) ujjnyi széles csíkokban lehántjuk, és 100 g cukorral együtt a tejhez adjuk. Éppen csak felforraljuk, a zsemlére/kiflire szűrjük, lazán összekeverjük, és 25-30 percet pihentetjük-puffasztjuk.
2. Közben a fahéjat összekeverjük a porcukorral. A dió felét darabosra-durvára vágjuk, a maradékot megdaráljuk, és összekeverjük a zsemlemorzsával. A szilvaszemeket megmossuk, tiszta konyharuhába hempergetve felitatjuk róluk a vizet, aztán félbevágjuk és kimagozzuk.
3. Egy közepes méretű, mélyebb tűzálló tálat vagy hibátlan, csinos tepsit (ebben fogjuk tálalni) kikenünk 1 ek. vajjal/margarinnal, majd beszórunk a darált dió-zsemlemorzsa-keverékkel. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
4. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. 200 g vajat/margarint habosra keverünk a maradék 100 g cukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját és a tojáshab felét. Több részletben hozzáadjuk a megáztatott zsemlét/kiflit, végül óvatosan összeforgatjuk a maradék tojáshabbal (tocsogós, lágy, levegős masszát kapunk). Felét a tálba simítjuk, beterítjük a szilvával, megszórjuk a darabos dióval és 3 ek. fahéjas porcukorral. Tetejére szedjük-kócosítjuk a maradék masszát, aztán mogyorónyi darabokban megpöttyözzük 2 ek. vajjal/margarinnal.
5. Középső bordamagasságra állított rácson enyhe pirulásig sütjük (45-50 perc). Tálalás előtt 8-10 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), tetejét meghintjük a maradék 1 ek. fahéjas porcukorral, és mentalevélkékkel vidámítva kínáljuk. Langyosan a legfinomabb! Nem túl tartalmas levesek pompás kísérője.
Kényeztetésképpen vaníliamártást adhatunk hozzá:
1 vaníliarudat felhasítunk, a belsejében lévő pépet késheggyel kiemeljük, 3 dl tejhez adjuk, felforraljuk, fedő alatt 10 percig pihentetjük. 3 tojássárgáját és 50 g cukrot habos krémmé keverünk. Apránként hozzászűrjük tejet, visszaöntjük a tejeslábasba, és szelíd tűzön/gőz fölött, folyamatosan keverve enyhe sűrűsödésig forrósítjuk – felforrnia nem szabad, mert kicsapódik a tojás! Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, végül kíméletesen hozzákeverünk 1 dl kemény habbá vert tejszínt, és csinos tálkába szedve kínáljuk.