2019. december 10.
Judit napja van

Egyéb finomságok > Desszertek, finom falatok

A pirított cukorban pörkölt olajos magvakkal (dió, mogyoró, mandula, pisztácia, napraforgó- vagy tökmag stb.) készülő grillázs különösen finom ízt ad a krémekkel készített süteményeknek, desszerteknek, ráadásul elkészítése is igen egyszerű.

Fotó: Hemző Károly

Alaprecept –
Grillázskészítés

Hozzávalók 200 g-hoz:

  • 100 g dió vagy mogyoró, mandula, pisztácia stb.
  • 1 kk. olaj
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 100 g kristálycukor
A
B
C
D
E
F

1. A diót durvára vágjuk. Felfordított tepsihátra nagyobb alufólialapot simítunk, vékonyan megkenjük az olajjal (A). A vajat/margarint és a kristálycukrot teflonserpenyőben, mérsékelt tűzön addig pirítjuk, amíg a cukor elolvad (B), és éppen csak pirulni kezd. Beleszórjuk a diót (C), folyamatosan keverve világosbarnára pirítjuk (1/2 perc) (D), azonnal az alufóliára simítjuk (E), hagyjuk keményre-kopogósra dermedni.

2. A grillázslapot kissé eltördeljük (főkép), vastag vagy több rétegű polietilén zacskóba tesszük, és húsverővel vagy nyújtófával szelíden ütögetve-döngölve nem túl finomra megtörjük (F).

Fontos:

A grillázslapok-darabkák gyorsan megszívják magukat nedvességgel (akár a levegőben lévő párával is) és megpuhulnak, elfolyósodnak, ezért csak közvetlenül tálalás előtt díszítsünk velük. Légmentesen lezárva, száraz, hűvös helyen (de nem a hűtőszekrényben!) 1-2 hétig ropogósak maradnak.

Megjegyzések:

A karamellizált cukor elképesztően forró, óvatosan dolgozzunk vele, mert könnyen megégetheti a kezünket! Ha megtörténik a baleset, azonnal eresszünk a sérült bőrfelületre hideg vizet, majd vékonyan kenjük be tojásfehérjével, vagy pedig fújjuk be gyógyspray-vel.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

540 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Banánkrémhasáb

Narancsos
gesztenyeparfé

Csokoládés-mézes golyó

Chilis csokoládé-
felfújt eperöntettel

Alaprecept –
Tejberizs és gyümölcsrizs

Nektarinparfé

Gránátalmás
narancssaláta

Málnás
tiramisùhasáb

Gyümölcsös falatkák

Cukrozott narancs
és narancshéj

Alaprecept – borsodó, avagy
borhab és változatai

Mézeskalácsos parfé
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: