LEVESEK > Levesek hússal
Ez a tartalmas, melengető, igazi télies leves a nevezetes frankfurti leves édestestvére, sőt annál gazdagabb, így finomabb is, mert több zöldség van benne, és valljuk be, a paprikás kolbász is jóval ízletesebb, mint az egyszerű füstölt, azaz frankfurti virsli, amelyről a leves a nevét kapta.

Fotó: Hemző Károly
Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 karcsú póréhagyma
- 2-3 szál szárzeller
- 250 g sárgarépa
- 1 karalábé
- 250 g krumpli
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g kelkáposzta
- 2 ek. olaj
- 2 ek. finomliszt
- 2 erőleveskocka
- 1 babérlevél
- 4-5 szegfűbors
- 200 g füstölt, paprikás kolbász (pl. debreceni) vagy füstölt virsli
- 1,5 dl főzőtejszín
- só, bors
- néhány szál petrezselyem vagy zellerzöldje
1. A póréhagymát megtisztítjuk, fehér és világoszöld részét 1 cm vastag karikákra szeljük. A szárzeller „szálkáit” lehúzzuk-eltávolítjuk, a sárgarépát, a karalábét, a krumplit és a fokhagymát meghámozzuk, a szárzellert és a sárgarépát felkarikázzuk, a karalábét és a krumplit apró kockákra vágjuk.
2. A kelkáposztát leveleire bontjuk, megmossuk, lerázzuk róluk a vizet, a középső, vastag levélereket kivágjuk (vagy laposra vágva elvékonyítjuk), majd 2-3 cm széles csíkokra vágjuk.
3. Nagyobb lábasban felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a póréhagymát. Rádobjuk a sárgarépát, a szárzellert és a karalábét, élénk tűzön 2-3 percig forgatjuk-pirítjuk. Hozzáadjuk a kelkáposztát, mérsékelt tűzön, fedő alatt 4-5 percig pároljuk.
4. Megszórjuk a liszttel, jól összekeverjük, felöntjük 1,5 liter vízzel, és belemorzsoljuk a leveskockákat. Hozzáadjuk a babérlevelet, valamint a teatojásba zárt fokhagymát és szegfűborsot, felforraljuk. Beledobjuk a krumplit, majd mérsékelt tűzön, félrebillentett fedő alatt az egészet puhára főzzük (20 perc).
5. A kolbászt/virslit megmossuk (ha szükséges, lehúzzuk a héját), felkarikázzuk, a leveshez adjuk. Kivesszük belőle a babérlevelet és a teatojást, elkeverjük a tejszínnel, jól összeforraljuk, végül ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, (esetleg kevés citromlével savanyítjuk). Tálaláskor petrezselyemmel/zellerzölddel vidámítjuk.
Változatok:
– Kelkáposzta helyett használhatunk (mélyhűtött) kelbimbót is, 300 g azonban elegendő belőle, mert sokkal karakteresebb az íze, mint a kelkáposztának.
– A kolbászt/virslit akár el is hagyhatjuk, ez esetben érdemes a levesnek 50 g apróra felkockázott, pirított baconnel „megágyazni” – remek ízt ad neki!
–Tejszín helyett tejföllel is készíthetjük, ezt azonban nem forraljuk össze a levessel, hanem külön tálkában adjuk asztalra. Ebből aztán ki-ki 1 evőkanálnyit simít a tányérja aljára, és arra szedi a forró levest.
Megjegyzések:
Az egyaránt füstölt bécsi és frankfurti virsli között az a különbség, hogy a bécsi borjú-, a frankfurti sertéshúsból készül – mindkettő a minőségi virslik kategóriájába tartozik, áruk megközelítőleg azonos, illetve a bécsi virslié értelemszerűen kissé magasabb.