KÖRETEK > Zöldségköretek
A zöld különféle árnyalataiban pompázó, kócos-rendetlen üstökű, mediterrán származású brokkoli igénytelensége és magas kálciumtartalma folytán hatalmas világkarriert csinált. Nyersen és párolva, salátának, savanyúságnak, felfújtnak, levesnek, köretnek vagy rakottasnak egyaránt finom.

Fotó: Elendel
Zöldséges
brokkoligratin
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g brokkoli
- 800 g burgonya
- 400 g sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 babérlevél
- diónyi vaj/margarin
- 80 g edami vagy trappista sajt
- 8-10 koktélparadicsom
- Az öntethez:
- 30 g rizsliszt
- 2 tojás
- 2 dl tejszín
- őrölt fehér bors
- szerecsendió
1. A brokkolit rózsáira szedjük, a burgonyát, sárgarépát és a fokhagymát meghámozzuk, megmossuk. A brokkolirózsákat forrásban lévő, enyhén sós, a fokhagymával és a babérlevelekkel ízesített vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, majd szűrőkanállal hideg vízbe merítve lehűtjük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, aztán tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róluk a vizet.
2. A burgonyát nem túl vékonyan felkarikázzuk, a sárgarépát rézsútos karikákra szeljük, mindkettőt bő hideg vízbe csúsztatjuk, kissé megsózzuk, és a forrástól számított 10 percig főzzük. Leszűrjük, lerázzuk róluk a vizet.
3. Kikenünk vajjal/margarinnal egy nagyobb, tálalásra alkalmas, szemrevaló sütőtálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A burgonyát és a sárgarépát a sütőtálba terítjük, csinosan a tetejükre rendezzük a brokkolirózsákat.
4. Az öntethez simára keverjük a rizslisztet a tojásokkal, apránként beledolgozzuk a tejszínt, ízlés szerint sóval, őrölt fehér borssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd egyenletesen a zöldségre öntjük. Tetejére reszeljük a sajtot, betesszük a sütőbe, és enyhe pirulásig sütjük (25-30 perc).
5. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük a rakottast (tűzforró a belseje!), majd a félbe-negyedbe vágott paradicsomokkal díszítjük, és hústalan egytálételként vagy hirtelen sült húsok, halak köreteként kínáljuk.
Fontos:
Ha mélyhűtött brokkoliból készítjük, felengedés nélkül dobjuk a forró vízbe, a többi ugyanaz.
Változatok:
Néhány szelet hússal gazdagítva remek egytálétel válik belőle: személyenként 2 vékony szelet kicsontozott karajt vagy félbevágott csirkemellfilét kissé kiverünk-elvékonyítunk, megszórunk sóval, borssal, fátyolnyi liszttel, és kevés olajban mindkét oldalukat elősütjük (2-2 perc). A sütőtálba fektetjük őket, beterítjük a zöldséggel, a többi ugyanaz. Könnyű, ízletes vendégváró!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé