2019. augusztus 26.
Izsó napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Mindössze egy csirke, néhány szem gomba, paradicsom és hagyma állt rendelkezésére a séfnek, hogy vacsorát rögtönözzön a csatára készülődő császárnak. Az ételt azóta is készítik – néhol egy kevés szarvasgombával
illatosítják a mártást, néhol folyami rákkal gazdagítják az ételt, de ez
az egyszerű változata is remek.


Fotó: Hemző Károly

Marengói csirke –
Napóleon kedvence

Hozzávalók 4 személyre:

  • 12 alsó csirkecomb vagy 4 nagyobb egész comb
  • 1-2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 közepes fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 400 g apró szemű sampinyon gomba
  • só, bors
  • 1 doboz (400 g) konzerv hámozott paradicsom egészben vagy 600 g friss, érett paradicsom
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 2-3 ek. finomliszt
  • 3 ek. paradicsompüré vagy -sűrítmény
  • 1/2 kk. kristálycukor
  • 1 dl fehérbor

1. A csirkebuzogányokat/-combokat megmossuk, szárazra töröljük (a combokat kettévágjuk), bedörzsöljük a provence-i fűszerkeverékkel, porcelán vagy üvegtálba tesszük. Meglocsoljuk az olajjal, és legalább 2 órára (még jobb, ha egy éjszakára) betesszük a hűtőszekrénybe.

2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra aprózzuk. A gombát megtisztítjuk, szárával együtt elnegyedeljük-elnyolcadoljuk. A paradicsomot kiemeljük a levéből, ujjnyi széles csíkokra vágjuk (ha friss paradicsomból készítjük, 2 percre forró, majd hideg vízbe merítjük és meghámozzuk, a többi ugyanaz).

3. Nagyobb serpenyőbe öntjük a hús alól a pácolajat, hozzáadjuk a vajat/margarint, felforrósítjuk. Megszórjuk a csirkehúst sóval, frissen őrölt borssal, valamint fátyolnyi liszttel, két kanállal meg-megforgatva körbepirítjuk, aztán kiszedjük a serpenyőből.

4. A zsiradékba dobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, megfonnyasztjuk. Beleforgatjuk a gombát, 3-4 percig pirítjuk, majd levével együtt hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét/-sűrítményt, a cukrot és a fehérbort. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk. Beletesszük a csirkehúst, lefedjük, és szelíd tűzön puhára pároljuk (30-35 perc).

5. Az ételt mélyebb tálba szedjük vagy (ha csinos) a serpenyőben hagyjuk, és kakukkfűvel vagy bazsalikommal díszítve kínáljuk. Főtt tészta, polenta illik hozzá.

Tippek:

Szokták úgy is tálalni, hogy vajban/margarinban pirított kenyérszeletekkel körberakják a tálra rendezett húsdarabokat, és tükörtojásokat csúsztatnak a kenyér tetejére.

Érdekességek:

A fáma szerint az étel Napoleon II. itáliai hadjáratának idején született. Az Alessandria városától néhány kilométerre fekvő Marengo község határában gyülekeztek a francia és a csaknem kétszeres túlerőt képviselő osztrák seregek. Napóleon – a hadtáp szűkös lehetőségeit figyelmbe véve – valami könnyű, de tápláló ételt kívánt. A másnapi győztes csata valószínűleg nem a szakács leleményének, hanem Desaix tábornok felmentő csapatainak köszönhető, ám a kissé babonás császár (mivel amúgyis a csirke volt a kedvence) ezentúl mindig ezt vacsorázta csata előtt.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

785 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Csirkés
Waldorf-saláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Tatárbifsztek

Orosz
csirkehússaláta

Spenótos
rakott krumpli

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: