2020. szeptember 19.
Vilhelmina napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Mártogatók és krémek

Valamikor a 70-es évek végén – igen, ez még a múlt században volt, de feltételezem, hogy sokak emlékezetében él még – elképzelhetetlen volt egy buli
a franciasalátára tálalt kaszinótojás és svéd gomba nélkül – ez volt a kor divatja.
De hogy miért éppen svédnek neveztük, amikor ízei inkább a mediterrán konyhára jellemzőek, ezt így jól utánagondolva sem tudom.
Nemrégiben kedves unokahúgom, Mariann kereste a receptet a honlapon, és
nem találta – nem is találhatta, mert valahogy elfeledkeztem erről a finom, ízletes vendégváróról. Most pótolom a hiányt.


Fotó: Hemző Károly

Svéd gombasaláta

Hozzávalók 4 személyre:

1. A tojásokat megmossuk, erősen sós vízben keményre főzzük (10 perc), azonnal hideg vízbe merítjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. A paradicsomokat megmossuk, 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, szárcsonkjukat, magjaikat eltávolítjuk, húsukat felaprózzuk. A gombát, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a gombát felszeleteljük, a hagymát finomra vágjuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a gombát, néhány percig élénk tűzön pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot (ha konzerv, levével együtt), a paradicsompürét, az alaposan megmosott citrom reszelt héját és átszűrt levét, a babérlevelet, egy kevés sót, frissen őrölt borsot, végül ízlés édesítjük, és lassú tűzön, fedő nélkül puhára-sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni.

3. A tojásokat meghámozzuk, gerezdekre/karikákra szeljük. A gombasalátát csinos tálba szedjük, a tojással (vagy citromkarikákkal/-gerezdekkel) és bazsalikommal/petrezselyemmel díszítjük. Friss, sokmagos-rozsos kenyérrel, illetve pirítóssal előételként, mártogatóként, hidegbüfé részeként kínálhatjuk.

Tippek:

Melegen, tésztaételek „feltéteként” is pompás (ez esetben reszelt parmezán/érlelt juhsajtot kínálunk hozzá).

Italajánlat:

Bármilyen enyhén alkoholos ital

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

170 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Kenyértorta
pizzasütő módra

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Szerencsegomba
tojásból

Majonézes
tojássaláta

Lencsesaláta
narancsos öntettel

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok

Uborka-
vitorlások

Burgundiai
rokfortos körte

Tatárbifsztek

Töltött tojás-
változatok
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: