VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Mini sajtnyársak
Hozzávalók 3x16 nyárshoz:
- 1 alma
- 32 nagyobb szem fehér és piros szőlő
- 200 g szárzeller
- 3-4 szem retek
- 2 kis fej lilahagyma
- 1 ek. citromlé
- 200 g füstölt sajt
- 200 g ementáli sajt
- 200 g rokfort vagy camembert sajt
- 16 felezett dióbél
1. A gyümölcsöket és a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Az almát 8 gerezdre szeljük, magházát kiemeljük, aztán a gerezdeket félbevágjuk, és azonnal meglocsoljuk citromlével (hogy meg ne barnuljanak). A szárzeller vastagabb „szálkáit” lehántjuk, és 1 cm-es darabokra karikázzuk. A retekszemeket nagyságuktól függően elnegyedeljük-elnyolcadoljuk. A lilahagymákat ugyancsak elnegyedeljük és félbevágjuk. A háromféle sajtot 32-48 db azonos nagyságú kockára vágjuk.
2. 3x16 félbetört bambuszpálcikára/hosszabb fogvájóra változatos, szemrevaló, tetszőleges sorrendben felszúrjuk a hozzávalókat, például a következő összeállításban:
– alma, füstölt sajt, zeller, sajt, retek, sajt, alma
– hagyma, rokfort, hagyma, rokfort, hagyma, dió
– 3 ementáli sajtkocka közé 2 szem szőlő stb.
3. Csinosan-változatosan 2 nagyobb, lapos tálra rendezzük a nyársakat, a tál közepét a szárzeller zöldjével, piros húsú paprika- vagy maradék retekkockákkal díszíthetjük. Letakarjuk, tálalásig hidegen tartjuk, de fogyasztás előtt 20 perccel tanácsos kivenni a hűtőszekrényből, mert a sajtok zamata szobahőmérsékleten érvényesül igazán. További italkorcsolyaként töltött olívabogyókat, olajos magvakat, ropogtatnivalókat kínálhatunk mellé.
Tippek:
Még mutatósabb, ha a nyársakat káposztafejbe, vagy nagyobb grépfrútokba szurkáljuk bele.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé, pezsgő
Elkészítési idő:
30 perc
Energiatartalom:
128 kcal/3 különbozô nyárs
Nehézségi fok: