Fotó: Hemző Károly

Narancsos linzercsillag

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

1. A linzertésztához a narancsot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük, majd félbevágjuk, és kinyomunk belőle 2-3 ek. lét (a többit egyéb célra elhasználjuk). A cukrozott narancshéjat (aprítógépben) finom péppé pörgetjük vagy megdaráljuk. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral.

2. A vajat/margarint és a porcukrot habosra kikeverjük. Hozzádjuk a reszelt és a cukrozott naracshéjat, 1 csipet sót, a narancslét, a tojássárgákat és a tojást, végül a sütőporos lisztet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

3. A tésztát lisztezett munkalapon (vagy két fóliacsík, illetve sütőpapírlap között) 3 mm vékonyra nyújtjuk, csillagformával kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsikbe rakosgatjuk. A csillagok felének közepét kisebb formákkal vagy gyűszűvel kiszúrjuk. Fél órára hidegre tesszük, aztán 180 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.

4. Felforrósítjuk a narancslekvárt (ha darabos, fém szitakanálban áttörjük), elkeverjük a likőrrel, kissé hűlni hagyjuk. Meghintjük vaníliás porcukorral a lyukas csillagokat. A teli csillagok közepére 1-1 nagyobb pötty lekvárt púpozunk, tetejükre illesztjük porcukorral meghintett párjukat, kissé rá is nyomjuk, majd 6-8 órán át szikkadni hagyjuk. Jól záródó fém- vagy műanyagdobozban, sütőpapírral rétegezve 2-3 hétig eltartható.

Italajánlat:

Kávé, tea vagy forralt bor