JÓ TUDNI

Fotó: Hemző Károly
A cikóriáról


– Vásárláskor győződjünk meg arról, hogy a rügyek zártak, kemények legyenek, és ne tarkítsák barna foltok. A levelek szélén lévő zöldes csík-perem megengedett, de a zöld levelek, illetve levélrészek biztosan kesernyésebbek a halványaknál.
– A cikória egyáltalán nem kényes zöldség: feldolgozatlan állapotban, gondosan becsomagolva 10 napig biztosan eltartható a hűtőszekrény alsó harmadában.
– Külön bája, hogy alig van vele munka, tisztítása egyszerű: a cikória külső leveleit eltávolítjuk (főkép), megmossuk, hosszában kettévágjuk, és kivágjuk a kesernyésséget tartalmazó torzsáját. Ha egyben készítjük el, a torzsát alulról, kúpszerűen vágjuk ki (A). Sokáig friss marad, olaj-olajos dresszing hatására nem esik össze egykönnyen. Felhajló, csónak formájú leveleit krémekkel tölthetjük vagy mártogató zöldségként kínálhatjuk.
– Bizonyos ételekhez nyersen használjuk, másokhoz finomabb, ha blansírozzuk, azaz szűrőtálba tesszük, leforrázzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd hideg vízzel leöblítjük, és a recept szerint dolgozunk vele tovább.