LEVESEK > Gyümölcslevesek
Inkább édességnek, mint étvágycsináló levesnek mondható, ám az átfázott szíveket-lelkeket melengető, illatos borleves a karácsony esti böjtös vacsora hagyományos kelléke, amelyhez azoban nem halétel, hanem egyszerű mákos guba, vagy valamivel rafináltabb mákos-habos rakott kifli illik.

Fotó: Hemző Károly
Mazsolás borleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 g mazsola
- 5 cl brandy
- 1 kisebb biocitrom
- 1 liter édeskés vagy muskotályos fehérbor
- 50 g kristálycukor
- kisujjnyi fahéj
- 4-5 szem szegfűszeg
- 1 csillagánizs
- só
- 4 tojássárgája
- 1 ek. vaníliás pudingpor
- 1+1,5 dl tejszín
- 1/2 tasak habfixáló
- 1 tasak (10 g) vanillincukor
- 4 citromfűbóbita







1. A mazsolát beáztatjuk a brandybe. A citromot forró folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, sárga héjából burgonyahámozóval leválasztunk 4-6 kisujjnyi széles csíkot (A), a lábaskába öntött borba dobjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a csillagánizst és 1 csipet sót, felforraljuk (azaz forralt bort készítünk). Fedő alatt 10-15 percig pihentetjük.
2. A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, simára keverjük a pudingporral (B) és 1 dl tejszínnel (C). Apránként a tojássárgákhoz szűrjük a bort (D), majd gőz fölé állítjuk, és folyamatosan keverve sűrűsödésig forrósítjuk (felforrnia nem szabad, mert összeugrik a tojás!). Néhány szem kivételével beleforgatjuk a mazsolát a brandyvel együtt, fedő alatt melegen tartjuk.
3. Tálaláskor a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük a maradék 1,5 dl tejszínt. A levest erőleveses csészékbe vagy üvegtálkákba szedjük. Két egymásba forgatott evőkanállal nagyobb habgaluskákat szaggatunk a habból (E), kettesével a leves tetejére ejtjük-igazítjuk (F), és a félretett mazsolával, valamint citromfűbóbitákkal díszítve melegen kínáljuk. Hidegen, sőt vaníliafagylalttal gazdagítva is finom.
Megjegyzések:
Magas alkoholtartalma miatt semmiképpen sem gyerekeknek való!