2022. június 30.
Pál napja van

JÓ TUDNI

Nagy ünnepekkor természetesen az alkalomhoz méltó, megkülönböztetett
ételekkel szeretnénk kedveskedni szeretteinknek, vendégeinknek. Némelyiket a hagyományok kedvéért, másokat finomságuk, különlegességük miatt választjuk. Több-kevesebb munka mindegyikkel akad, de jó tervezéssel-szervezéssel előre dolgozhatunk, így az ünnep napjára csak a befejező műveletek maradnak.

Fotó: Hemző Károly

Karácsonyi előkészületek

TERVEZÉS

* Igyekezzünk minél változatosabban összeállítani – az általában több fogásból álló – menüt úgy, hogy az ételek egy része majdnem vagy egészen előre elkészíthető legyen:
– ügyeljünk arra, hogy az egyes alapanyagok csak egyszer forduljanak elő benne, például ne adjunk halat vagy azonos fajta húst elő-, és főételnek;
– ha a húsétel mellé gyümölcsköretet kínálunk, a desszertben ne legyen gyümölcs, mert lerontják egymás hatását;
– ha többféle főételt kínálunk, legyen köztük soványabb, könnyebb húsétel is;
– hideg előétel után mindig meleg leves, illetve főétel következzen;
– előételhez, leveshez, halhoz és fehér húsú szárnyashoz általában fehérbor vagy rozé illik, vörös húshoz és vörös húsú szárnyasokhoz pedig vörösbor;
– a desszertekhez édeskés-fűszeres-illatos bor vagy pezsgő illik (pezsgőben a vöröset is be kell hűteni!).

* Készítsünk „többlépcsős” bevásárlólistát:
– Mi az, amit akár egy hónappal előbb is megvásárolhatunk (italfélék, tartós élelmiszerek: liszt, cukor, sütőpor, méz, kakaó, csokoládé, dió, mák, hüvelyesek, burgonya, hagyma stb.); 
– Mi az, amit 1 héttel – 3 nappal az ünnep előtt (zöldség, gyümölcsfélék (a banán kivételével), tojás, tejtermékek, hús, füstölt áru, savanyú káposzta, stb.); 
– És mi marad az utolsó délelőttre (például kenyér, tej).


MÉLYHŰTŐ

* Nagy szövetségesünk. Ha a pénztárcánk és mélyhűtő-kapacitásunk engedi, szép nyugodtan, előre megvehetjük az ünnepre szánt húst, szárnyast, sőt - a szemünk láttára megtisztított, felszeletelt halat is. Jó módszer, ha ezeket eleve a célnak megfelelően előkészítve (bepácolva, megdarálva stb.) fagyasztjuk le.
Melléjük tehetjük például a kocsonyahúst, a káposztába, korhelylevesbe szánt füstölt húsféléket, a szilveszteri virslit vagy a pogácsához való tepertőkrémet is. Nem tanácsos viszont a nyers savanyú káposztát, mert megkeseredik! Felhasználásig érdemes a mélyhűtőben tartani a vajat/margarint, az olajos magvakat (dió, mogyoró, mandula, pisztácia), a mákot, a száraz hüvelyeseket, az őrölt pirospaprikát, hogy meg ne avasodjanak, illetve meg ne találák őket a molyok. A friss kenyér is remekül bírja a mélyhűtést – fogyasztás előtt szobahőmérsékleten tanácsos felengedni.

Főzésre-sütésre előkészítve kitűnően tűrik a mélyhűtést:
– a megtöltött, megkötözött pecsenyének való húsok, szárnyasok
– a töltött káposztához való, befűszerezett darált hústöltelék
– tepertőkrém (a szilveszteri pogácsához)
– a bepanírozott hal, hús, zöldség
– a kiszaggatott máj- vagy grízgaluska
– mártások
– piskótatorták és/vagy piskótából készített kész torták, tekercsek, sütemények
– zsiradékkal, linzer tésztából készült kész sütemények (bejgli, zserbó), gyümölcskenyér


KALENDÁRIUM

Már Mikulás után elkezdhetjük a sok európai országban közkedvelt, úgynevezett adventi sütemények sütögetését (lásd 66 Karácsonyi édesség című könyvünk), és ezzel kezdetét veszi a nagy várakozás. Ebbe a munkába érdemes bevonni a gyerekeket, imádják csinálni, biztos sikerélményhez, az ajándék készítés öröméhez juttatjuk őket!

3-4 nappal az ünnep előtt
– Megsüthetjük a bejglit, a zserbót, a gyümölcskenyeret – miután kihűltek, egyenként alufóliába csomagoljuk őket, hűvös helyen újévig biztosan eltarthatók.
– Teljesen készre főzhetjük a töltött káposztát, ha van hol hidegen tartani, de – mivel kitűnően tűri a mélyhűtést –, akár hetekkel (!) karácsony előtt is elkészíthetjük.

1-2 nappal az ünnep előtt
– A pecsenyéket, töltött húsokat, pulykát stb. megpároljuk, a befejező pirításig-sütésig hidegen tartjuk.
– Nyugodtan megfőzhetjük a húslevest is – akár kuktában is, nem lesz zavaros! –, éjszakára hidegre tesszük, másnap tökéletesen zsírtalanítani tudjuk.
– 23-án megsüthetjük a kalácsot, kihűlés után sűrű szövésű konyharuhával letakarva hideg helyen, de nem a hűtőben tároljuk.

* Az ünnep napjai közül általában a Karácsony este a legmozgalmasabb, ide kell a legtöbb ügyesség, lelemény. Szentségtörésnek tűnhet, de mindenkit arra buzdítok, hogy ne kövesse vakon és kényszerűen a tradíciókat. Senki sem fog megsértődni – legfeljebb fanyalogni, de az nem mindig baj! –, ha nem büdösítjük tele a lakást (és persze magunkat) a rántott hal szagával. Ha amúgyis előbb együtt a család, a meleg hatételeket kínálhatjuk ebédre, vacsorára pedig készítsünk szemrevaló halas-tengeri herkentyűs hidegtálakat, salátákat, töltött tojást, és ami még kedvünkre való...


AZ ASZTAL

Az ünnep hangulatához hozzátartozik az alkalomra terített, díszített asztal, de nem föltétlenül szükséges hozzá a nagymama féltve őrzött abrosza vagy étkészlete. Még csak nem is annyira pénz, inkább fantázia, odafigyelés és némi kézügyesség kérdése.
– Többféle karácsonyi mintás anyag kapható, amelyekből az asztal méretének megfelelő abroszt varrhatunk (csak be kell szegni). Érdemes ugyanebből az anyagból (40x40 cm-es) szalvétákat is készíteni – egyet a kenyereskosárnak is –, mert nemcsak ünnepélyesebb tőlük a teríték, de többször használhatók, ráadásul ruhánkat is védik. Személyes megkülönböztetésül-szalvétagyűrűként apró vesszőkarikákat, raffiából font koszorúkat, karácsonyi süteménykiszúrókat, színesre festett ruhacsipeszeket használhatunk.
– Nem kötelező az egész abroszt karácsonyi anyagból készíteni, elég egy akkorka darab is, amennyi az asztal közepére, franciás szóhasználattal élve, miliőnek elegendő. Ez esetben az alatta lévő nagy abrosz lehetőleg egyszínű legyen, és színben-tónusban illeszkedjék, mert a túlságosan tarka nem igazán szép – hacsak nem ez a koncepciónk.
– Kedves figyelmesség, ha minden teríték mellé-elé-köré 1-1 díszesebb csomagolású szaloncukrot, mézes szívet/korongot, almába szúrt vékony gyertyát, kézzel írt-rajzolt kis névkártyákat állítunk.
– Természetes dísze az asztalnak a szépen megkomponált gyümölcstál/kosár: legyen benne mindenképpen (megmosott) alma és dió – a karácsony elementáris jelképei –, valamint narancs, amely illatával is díszít.
– Hagyjunk elegendő helyet az egyes terítékek között, kisebb az esélye annak, hogy akaratlanul is feldöntünk-felborítunk valamit.
– Nem kell felugrálni az asztaltól, ha zsúrkocsit vagy kisasztalt helyezünk az asztal közelébe, amelyen elférnek az étkezéshez szükséges kellékek (kiegészítő fűszerek, tálaló eszközök, dugóhúzó, váltótányérok, evőeszközök stb.);
– A leggyakoribb asztal melletti baleset az, amikor kiömlik valami – aranyszabály, hogy igyekezzünk mosolyogva, különösebb hűhó nélkül „elsősegélyt” nyújtani: gyors mozdulatokkal, váltott papírkendőkkel felitatjuk a nagyját, tiszta asztalkendővel el- és letakarjuk a foltot;
– A kiömlött vörösbor- és kávé-foltot azonnal, vastagon beszórjuk konyhasóval (mosás előtt majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk az abroszt).


GYERTYAÜGYEK

– A gyertyák alacsonyak legyenek, hogy ne zavarják az asztal két oldala közötti „átlátást”. Az abrosz védelmében mindenképpen tegyünk alájuk tányérkát, esetleg tükörlapocskát (egyszerű, kisebb piperetükrök is megfelelnek) - ettől még csillogóbbak lesznek.
– Legyen kéznél egy kis méretű tűzoltókészülék és egy nagyobb méretű, vastag takaró – akinek már volt része kigyulladt karácsonyfa látványában, biztosan érti, miért mondom.
– Az abroszból, szőnyegből a gyetyafoltot úgy távolíthatjuk el, hogy a lecsöppent, kikeményedett gyertyát késsel leválasztjuk a textíliáról, majd többrétegű konyhai papírkendőt, selyem- vagy itatóspapírt (nem újságpapírt, mert a nyomdafesték fog!) fektetünk a tetejére, és langyos vasalóval addig „simogatjuk”, amíg a folt el nem tűnik. A papírt csak addig használjuk, amíg van rajta tiszta, zsírtalan felület, aztán ki kell cserélni.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


A gesztenye főzése
és sütése

A húsvéti sonkáról

A vaksütésről

Halfortélyok

Kemény tojás főzése

Tojásteszt

A padlizsán
tisztítása, előkészítése

Csokoládéfortélyok

A birsalmáról

A pezsgőről

A farsangi fánkról –
alaprecept

A tojáshabról
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: