TÉSZTAÉTELEK > Édes tésztaételek
A karácsonyi böjtös menü része lehet ez a különlegesen finom kiflirakottas, amelyet a mennyei borleves után kínálhatunk. Karácsony múltával bármikor, bármely nem túl tartalmas leves kísérője lehet. A gyerekek bolondulnak érte!

Fotó: Hemző Károly
Mákos-habos
rakott kifli
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 vajas (sima) kifli
- 1 biocitrom
- 1 vaníliarúd
- 7,5 dl tej
- 4 tojás
- 40 g kristálycukor
- 1 kis doboz (kb. 400 g) őszibarackbefőtt
- 40 g vaj/margarin
- 150 g darált mák
- 50+50 g porcukor
1. A kifliket 2-3 cm vastagon felkarikázzuk, mély tálba szórjuk. A citromot megmossuk, vékonyan lehántunk róla 2-3 ujjnyi héjat. A vaníliarudat felhasítjuk, késheggyel kikapargatjuk belőle a pépet, majd a vaníliarúddal és a citromhéjjal együtt a tejhez adjuk, felforraljuk.
2. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk. Sárgájukat habosra keverjük a kristálycukorral, apránként hozzászűrjük a tejet, visszaöntjük a tejeslábasba és felforrósítjuk (felforrnia nem szabad, mert összeugrik a tojás!). A kiflire öntjük, és 15-20 percig puhítjuk-áztatjuk. Az őszibarackot leszűrjük, apróra felkockázzuk.
3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A vaj/margarin felével kikenünk egy nem túl mély, csinos sütőtálat. A mákot összekeverjük 50 g porcukorral, hozzáreszeljük a citromon maradt héjat, felét a tálba szórjuk. Rásimítjuk a krémesre puhult kifli felét, megszórjuk a maradék mákkal és az őszibarackkal, aztán betakarjuk a maradék kiflivel. Tetejére kenjük-tördeljük a maradék vajat/margarint, majd a forró sütőben aranyropogósra sütjük (30 perc).
4. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval félkemény, majd 50 g apránként hozzáadott porcukorral fényes-tömör habbá verjük. Kivesszük a sütőből a kiflirakottast, tetejére simítjuk-kócosítjuk a habot, és további 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy kissé megpiruljon. Langymelegen tálaljuk, de hidegen is pompás (ha kihűlt, szabályos kockákra vágható!). Felforrósított gyümölcsdzsemet, almakompótot kínálhatunk hozzá.
Tippek:
– Mák helyett készíthetjük dióval, őszibarack helyett kimagozott meggybefőttel vagy
3-4 savanykás, meghámozott és vékonyra szeletelt-gyalult almával is.
– Még finomabb, ha a tojáshabba 3-4 ek. sárgabarack- vagy egyéb savanykás-pikáns lekvárt keverünk.