SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények
A csokoládé és a narancs ízegyüttese különösen kellemes, nagyon „karácsonyias” társítás. A süteménybe belereszelt narancs héját tanácsos forró, folyó víz alatt igen alaposan megmosni, mert viaszos tartósítószerrel kezelik.

Fotó: Hemző Károly
Csokoládés-
narancsos keksz
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
- A linzertésztához:
- 100 g étcsokoládé
- 175 g finomliszt
- 75 g étkezési keményítő
- 1 kk. sütőpor
- só
- 125 g fagyos vaj/margarin
- 125 g porcukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 tojás
- A mázhoz:
- 100 g porcukor
- 1 ek. narancslé
- 1 tojásfehérje
- zöld ételfesték
- 100 g tortabevonó étcsokoládé







1. A csokoládét diódarálón megdaráljuk. A linzertésztához a lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel (ennek híján 250 g finomlisztet számítunk), a sütőporral és 1 csipet sóval. Beledolgozzuk a felaprózott vajat/margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt narancshéjat, a darált csokoládét és a tojást, összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1/2 órára a hűtőbe tesszük.
2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. 2-3 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. Lisztezett munkalapon vagy 2 sütőpapírlap között 5 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, klasszikus keksz- vagy egyéb egyszerű formával kiszúrjuk. Tisztes távolságot hagyva (sülés közben kissé szétterülnek!) a sütőlapokra rakosgatjuk, és 15 percig sütjük őket – vigyázat, a csokoládé miatt könnyen megégnek! A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
3. Közben a mázhoz a porcukrot, a narancslét és a tojásfehérjét krémszerűre kikeverjük (nem verjük!) (A), felét fehéren hagyjuk, felét megszínezzük a zöld ételfestékkel (ne legyen túl harsány, mert nem szép!). Meleg vízfürdőben felolvasztjuk az apróra vágott tortabevonó csokoládét.
4. Megmártjuk a fehér cukormázban a szeletkék 1/4 részét (B) – 3-4-nél ne többet egyszerre, mert gyorsan szárad a máz, és nem tudjuk szépen megdíszíteni –, rácsra rakosgatjuk őket, és néhány csepp csokoládét pöttyintünk a tetejükre (C). Átlósan, de mindig egy irányban, késheggyel belehúzunk (D).
5. A kekszek 1/4 részét a zöld mázba mártjuk, és megpöttyözzük a csokoládéval, majd a fehérekkel együtt 15-20 percre a résnyire kitámasztott ajtajú, langyos, kikapcsolt sütőbe tesszük, hogy a máz szép fényes legyen, és gyorsan megszáradjon.
6. A megmaradt kekszket az olvasztott csokoládéba mártjuk, rácsra sorakoztatjuk, tetejüket fehér, illetve zöld cukormázzal vidámítjuk (E), végül késheggyel megcifrázzuk (F), majd hagyjuk teljesen megszáradni. Ezekkel dolgozhatunk kényelmesebben is, mert a csokoládé lassabban köt.
Jól záródó fém- vagy műanyagdobozban, sütőpapírral rétegezve 3-4 hétig eltartható.
Tippek:
A barna és rózsaszín színkombináció nagyon tetszetős. Csokoládémáz helyett haszálhatunk készen kapható csokoládéízű cukormázat is, amelyet puncsízű cukormázzal párosítunk, illetve a fehér cukormázat színesíthetjük néhány csepp ételfestékkel, még inkább málnaszörppel vagy tömény céklalével.
Italajánlat:
Tea, kávé