2019. május 27.
Hella napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Ha azt mondom, hogy a világhírű oroszkrém nem egyéb, mint finom-
egyszerű vaníliakrém, akkor nem lebecsülni akarom, csak megpróbálnék
némi rendet tenni. Ugyanis az oroszkrém voltaképpen bajorkrém,
amelyet viszont bavaroise néven a franciák emeltek rangra... Azon már
csodálkozni sem érdemes, hogy francia cukrászok révén jutott el a cári
udvarba, onnan pedig kandírozott gyümölcsök kíséretében oroszkrém
néven került vissza az elegáns európai cukrászdákba. Szép karrier!

Fotó: Hemző Károly

Orosz-, avagy
bajorkrémkorona

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 30 g puha mazsola
  • 70 g vegyes, felaprózott kandírozott gyümölcs
  • 1/2 dl brandy
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 1 vaníliarúd
  • 5+1 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 80 g kristálycukor
  • 1 kk. vaníliás pudingpor
  • 2+1 dl tejszín
  • 1/2 tasak habfixáló
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 12 szem zöld és piros cukrozott vagy koktélcseresznye

1. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, hozzáadjuk a kandírozott gyümölcskeveréket, meglocsoljuk a brandyvel, lefedjük. A zselatint beáztatjuk 5-6 dl hideg vízbe.

2. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belsejében lévő pépet, tokjával együtt 5 dl tejhez adjuk, felforraljuk. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a maradék 1 dl hideg tejben elkevert pudingport. Vékony sugárban hozzászűrjük-keverjük a forró tejet, gőz fölött (vagy a tejeslábasba visszaöntve), folyamatosan keverve besűrítjük.

3. Lehúzzuk a krémet a tűzről, azonnal belekeverjük-olvasztjuk a kinyomkodott zselatint, hozzáadjuk a kandírozott gyümölcsöket a brandyvel együtt, majd jéghideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. Kemény habbá verünk 2 dl tejszínt, és amikor dermedni-kötni kezd a krém, óvatosan beleforgatjuk. Hideg vízzel kiöblített, 1,2-1,3 liter űrtartalmú koronaformába simítjuk, és 12 órára betesszük a hűtőbe.

4. Tálalás előtt a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös nyomózsákba szedjük. Késheggyel fellazítjuk a forma belső peremén és a közepén lévő lyuk körül a krémet, majd néhány másodpercre (ügyelve, hogy bele ne folyjon!) meleg vízbe mártjuk a formát. Lapos tálat szorítunk a tetejére, és határozott mozdulattal megfordítjuk, azaz a tálra borítjuk a krémkoronát. Tetejét dundi habgirlanddal, cseresznyeszemekkel díszítjük, és a cseresznyék szerint szeleteljük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+12 óra dermedési idő

Energiatartalom:

196 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
lilahagymatorta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Majonézes
tojássaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Orosz
csirkehússaláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Halszeletek almás
uborkamártásban

Almás-zöldséges
heringsaláta

Tatárbifsztek

Ráksaláta
narancskehelyben

Sajtos-sonkás
papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: