LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Elendel
Húsos
kelkáposztaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes fej hagyma
- 400 g kicsontozott felső pulykacomb
- 1 ek. olaj
- 150 g sárgarépa
- 150 g burgonya
- 800 g kelkáposzta
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 15-20 szem feketebors
- 4 tyúkhúsleveskocka
- 2 babérlevél
- só
- szerecsendió
- 1-2 szál petrezselyem
1. A hagymát meghámozzuk, felaprózzuk. A húst leöblítjük, kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, aztán beleforgatjuk a húst, élénk tűzön 2 percig pirítjuk, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (40-45 perc).
2. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk; a sárgarépát karikákra, a burgonyát kisebb kockákra, a kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, és a borssal együtt teatojásba zárjuk. Felforralunk 2 liter vizet az elmorzsolt leveskockákkal, hozzáadjuk a zöldségeket, a babérlevelet, valamint a a teatojást, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (20-25 perc).
3. A zöldségleveshez adjuk a húst, ízlés szerint sózzuk, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, szelíd tűzön 5 percig forraljuk, végül kiemeljük belőle a teatojást és a babérlevelet. Tálaláskor nagyobb tálba vagy erőleveses csészékbe/mélytányérokba szedjük, és petrezselyemmel vidámítva kínáljuk. Tartalmas egytálleves, amely többszöri melegítés után egyre finomabb lesz. Külön csészében tejfölt kínálhatunk mellé.
Tippek:
Fokhagymával bedörzsölt, kevés olívaolajjal meglocsolt pirítóst is adhatunk hozzá.
Italajánlat:
Fehérbor