EGYTÁLÉTELEK > Fazékban

Fotó: Hemző Károly
Paprikás krumpli –
elegánsabban
serpenyős burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
- 100 g húsos, füstölt szalonna
- 1 nagy fej hagyma
- 1 kg nem szétfövő krumpli
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 100 g füstölt, paprikás kolbász
- 1/2 kk. köménymag
- 2 kk. édes-nemes pirospaprika
- só
1. A szalonnát vékony csíkokra vagy apró kockákra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, felaprózzuk. A krumplit meghámozzuk, hasábokra vágjuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és gerezdekre vágjuk.
A kolbászt megmossuk, héját lehúzzuk, felkarikázzuk.
2. A szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, fedő alatt megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a kolbászkarikákat, és az őrölt köménymaggal együtt néhány percig pirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, a hagymás alaphoz keverjük a pirospaprikát és a krumplit, annyi vizet öntünk alá, amennyi éppen csak ellepi. Beletesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük.
3. Általában belefőzött virslivel, debreceni vagy egyéb fűszeres, lágy kolbásszal gazdagítjuk, és ecetes savanyúsággal, magyaros uborka- vagy idénysalátával tálaljuk. Krumpliszerető külföldi vendégek bolondulnak érte!
Fontos:
Ügyeljünk arra, hogy legyen elegendő lé alatta, mert úgy az igazi, ha ki-ki a maga tányérján villával beletördeli-nyomkodja a krumplit!
Változatok:
- van, aki köménymag nélkül szereti
- van, aki 1-2 gerezd fokhagymával készíti.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz vörös vagy fehérbor, fröccs, sör