2019. április 20.
Konrád, Tivadar napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek


Fotó: Hemző Károly

Currys-zöldséges
lencse

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g lencse
  • 1 babérlevél
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1+1 közepes fej hagyma
  • 400 g karfiol
  • 400 g brokkoli
  • 150 g sárgarépa
  • 2 ek. olaj
  • 2 kk. curry vagy kurkuma
  • 1 kk. ételízesítő
  • 2 dl tejföl
  • 1 csapott ek. rizsliszt
  • só, bors
  • 1 szelet piros húsú paprika
  • 1 menta- vagy petrezselyembóbita

1.  A lencsét átválogatjuk, leöblítjük, 1 órára beáztatjuk hideg vízbe, majd az áztatólében feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, a meghámozott fokhagymát és az egyik fej hagymát, só nélkül, félig lefedve puhára főzzük (35-40 perc).

2. Közben a karfiolt és a brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. A sárgarépát meghámozzuk, felkarikázzuk. A maradék 1 fej hagymát finomra vágjuk, és üvegesre fonnyasztjuk az olajban. Megszórjuk a curryvel/kurkumával, hozzáadjuk a sárgarépát és az ételízesítőt, 2 percig pirítjuk. Aláöntünk 3 dl vizet, felforraljuk, aztán beletesszük a karfiolt és a brokkolit (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), fedő alatt 12-15 percig főzzük.

3. A lencsét leszűrjük. Elkeverjük a tejfölben a rizslisztet, a zöldségekhez adjuk, 2-3 percig főzzük-sűrítjük. Beleforgatjuk a lencsét, utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és éppen csak átforrósítjuk. Nem túl mély tálba szedjük, tetejét néhány paprikacsíkkal és menta- vagy petrezselyembóbitával díszítjük. Köretként vagy hústalan egytálételként kínálhatjuk.

Tippek:

– Mivel a lencse főzőleve értékes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, érdemes megtartani (akár a mélyhűtőbe eltenni) és leves készítéséhez később felhasználni.
– Ha a lencsét előző este, illetve 8-12 órával a főzés előtt beáztatjuk hideg vízbe, mindössze 15-20 perc alatt megfő.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+1 óra áztatási idő

Energiatartalom:

374 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli

Zöldséges
sörpalacsinta

Krumplis
cukkinicsónakok

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Spárgamimóza
sajtmártással

Spenótos
rakott krumpli

Tésztával töltött
padlizsán

Zöldbabcsokor
paprikával

Zöldséges
rizibizi

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Marinált zöldségek
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: