2020. május 26.
Fülöp napja van

KÖRETEK > Rizsköretek


Fotó: Hemző Károly

Sáfrányos-gombás
rizzsel töltött paprika

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 nagy, húsos zöldpaprika
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 400 g sampinyon gomba
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 50 g edami sajt
  • 5 dl húsleves (kockából)
  • 1 ek. sáfrányos szeklice vagy 1 kk. kurkuma
  • 250 g hosszú szemű rizs
  • 2 ek. olaj
  • 30 g+diónyi vaj/margarin
  • só, bors

1. A paprikákat megmossuk, hosszában (a szépség kedvéért szárastul) kettévágjuk, ereiket-magjaikat eltávolítjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A petrezselymet leöblítjük és finomra vágjuk, a sajtot megreszeljük.

2. Tűzálló tálban felforraljuk a húslevest a sáfrányos szeklicével/kurkumával, beleszórjuk a rizst, lefedjük, és a sütőben (vagy a mikróban), 15 percig pároljuk.

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Megfonnyasztjuk az olajon a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a gombát, majd erős tűzön, fedő nélkül 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a petrezselymet, a rizst, 30 g vajat/margarint, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a felezett paprikákba töltjük.

4. Kikenünk diónyi vajjal/margarinnal egy lapos sütőedényt, beleültetjük a paprikákat, alájuk öntünk 1/2 dl vizet, fóliával betakarjuk, és a sütőben 20 percig pároljuk. Ezután levesszük róla a fóliát, megszórjuk a reszelt sajttal, és már csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a sajt a tetejére nem olvad – túlsütni nem szabad, mert a rizs kéregszerűen megkeményedik, és úgy nem jó!

Tippek:

Ha gomba helyett 250 g főtt/sült, vékony csíkokra vágott csirke- vagy pulykamellel, halhússal, tengeri herkentyűkkel készítjük, remek egytálétel válik belőle.

Érdekességek:

A kurkuma, amelyet indiai sáfránynak is neveznek, a gyömbérfélék családjába tartozó, arany színű, illatos fűszer. Marco Polo feljegyzései szerint a Távol-Keleten sok helyütt orvosságként, sőt szelleműző varázsszerként is használatos (volt)...

A sáfrányos szeklice nálunk is elterjedt dísz- és fűszernövény, amelynek narancs-vörös szirmai sárga festényanyagot tartalmaznak, de valójában semmi köze a valódi sárfányhoz, amely a világ legdrágább fűszereinek egyike.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

500 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Marinált zöldségek

Spárgás
tojáslepény

Padlizsán
tükörtojással

Zöldbabcsokor
paprikával

Spenótos
rakott krumpli

Zöldséges
rizibizi

Tésztával töltött
padlizsán

Uborka-
vitorlások

Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Spenótos-sajtos
töltött krumpli

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Krumplisalátával töltött
paradicsom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: