KÖRETEK > Egyéb köretek
igazándiból zsemlegombóc dukál (mint ahogyan a szalontüdőhöz is). Elkészítése
nem boszorkányság, kár lenne holmi főtt tészta javára lemondani róla!

Fotó: Elendel
Alaprecept –
Zsemlegombóc
Hozzávalók 16 gombóchoz:
- 4 szikkadt zsemle
- 5 tojás
- 4 dl tej
- só
- 400 g finomliszt
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2-3 ek. olaj





1. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A zsemléket 1x1 cm-es kockára vágjuk (A), a sütőtepsibe terítjük és a forró sütőben ropogósra sütjük.
2. A tojásokat és a tejet 1 csapott ek. sóval elhabarjuk vagy összeturmixoljuk (B), és a liszthez keverjük. A petrezselymet megmossuk, zöldjét finomra vágjuk, és a zsemlekockákkal együtt a masszához adjuk (C), jól összekeverjük – egészen sűrű, „mázgás” lesz, ez a természete! Lefedjük, 20 percig pihentetjük.
3. Felforralunk 5 liter vizet, hozzáadunk 1 ek. sót. A masszából 2 evőkanál segítségével megközelítőleg egyforma adagokat szaggatunk egy jól meglisztezett tálcára, és lisztes kézzel laza gombócokat kerekítünk belőlük (főkép).
4. Óvatosan a forrásban lévő vízbe tesszük őket (két részletben), és lassú, szinte csak gyöngyöző forralással 8-10 percig főzzük. Mielőtt kivennénk a vízből, egyet kettévágunk (D), megnézzük, átfőtt-e. Ha igen, tálba szedjük őket, meglocsoljuk az olajjal, fedő alatt kíméletesen összerázzuk, és tálalásig melegen tartjuk.
Tippek:
Érdemes egyszerre többet készíteni belőle, mert remekül tűri a mélyhűtést! A készre főzött, kihűlt gombócokat tálcára rakosgatva előfagyasztjuk, majd áttesszük műanyag tasakba. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni és a mikróban vagy gőz fölött felforrósítjuk.
Elkészítési idő:
45 perc
+ 20 perc pihentetési idő
Energiatartalom:
162 kcal/1 gombóc
Nehézségi fok: