VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Hemző Károly
Sajtkrémes falatkák
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 250 g tejszínes krémsajt
- 1 kk. mustár
- só, bors
- 6-8 szál petrezselyem
- 10-15 szál snidling
- 6-8 diógerezd
- 1 gerezd fokhagyma
- 80 g aszalt (olajos) paradicsom
- 10-15 szem kapribogyó
- 1 kk. csípős paprikakrém
- 12 szelet rozsos vagy sokmagos szendvicskenyér (kb. 500 g)
- 1/4 zöldpaprika
- 1/4 piros húsú paprika
- néhány zeller- vagy salátalevél
1. A sajtkrémet habosra keverjük a mustárral, egy kevés sóval és borssal, majd elfelezzük.
2. A zöldfűszeres krémhez a leöblített petrezselyemlevélkéket, a snidlinget és a diót finomra vágjuk, aztán az áttört fokhagymával együtt a krém egyik feléhez adjuk.
3. A paradicsomos krémhez az aszalt paradicsomot és a kapribogyót lecsepegtetjük, aprítógépben finom péppé zúzzuk, aztán a paprikakrémmel együtt a maradék sajtkrémhez keverjük. 20 percre mindkét krémet a hűtőbe tesszük (hogy szebben tudjuk formázni).
3. A kenyérszeletekből süteményformával 2-2, összesen 24 szívet szúrunk ki. Csillagcsőrös habzsákba szedjük előbb a fehér, majd a rózsaszín krémet, és 12-12 rózsát nyomunk belőlük a kenyérszívekre. Úgy párosítjuk-illesztjük össze őket, hogy kétféle krém fele-fele arányban kerüljön felülre. Tányérra sorakoztatjuk őket, tetejüket a felaprózott zöld és piros húsú paprikával, a tányért pedig zeller- vagy salátalevelekkel díszítjük. Fogyasztásig lazán, de gondosan letakarjuk, és hidegen tartjuk.
Tippek:
A szívek kiszúrása után keletkező kenyérhulladékot úgy hasznosíthatjuk, hogy:
– friss-puha mivoltában elmorzsoljuk, és 1-2 napon belül töltelék, fasírt stb. készítéséhez felhasználjuk;
– hagyjuk kopogósra-ropogósra száradni, majd megdaráljuk és a zsemlemorzsával azonos módon használjuk.
Változatok:
– A krémeket tetszés szerint gazdagíthatjuk némi lazaccal, kaviárral, ringlivel, sonkával, kemény tojás sárgájával stb.
– A rakományhoz használhatunk hagymával ízesített liba-/kacsamájkrémet is.
– Pikánsabb ízeket kapunk, ha 150 g tejszínes krémsajtból és 100 g juhtúróból készítjük.
Italajánlat:
Pezsgő, borok, sör
Elkészítési idő:
35 perc
+ 20 perc
Energiatartalom:
121 kcal/darab
Nehézségi fok: