KÖRETEK > Krumpliköretek
és olajjal sült krumpli, amely többnyire köret formájában kerül a tányérunkra,
de mi családilag „pofára ejtett” krumplinak becézve, saláta kíséretében gyakran főételként fogyasztjuk.

Fotó: Hemző Károly
Tepsiben sült
rozmaringos krumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g-1 kg közepes szemű, sütni való krumpli
- 2 ág rozmaring (2x20 cm-es)
- 2 ek. olaj
1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A krumplikat alaposan megmossuk-megsikáljuk, lecsepegtetjük, majd héjastól, hosszában kettévágjuk, és megszórjuk sóval. A sütőbe való nagy zománcos tepsibe öntjük az olajat. A rozmaringágakat leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, tűlevélkéiket-bóbitáikat lecsipkedjük fás szárukról, és a tepsibe szórjuk.
2. Vágott felükkel lefelé a tepsibe sorakoztatjuk a fél krumplikat úgy, hogy mindenütt alájuk kerüljenek a rozmaring tűlevélkéi. Középső bordamagasságon addig sütjük, amíg rozmaringos felük aranybarnára nem pirul (50-55 perc).
3. Tálra rendezzük-csinosítjuk a krumplikat, és köretként vagy (például mustáros-citromos-olívaolajos dresszinggel meglocsolt) vegyes saláta, illetve hagymás, olívabogyós, bazsalikomos paradicsomsaláta kíséretében hústalan főlételként, egyszerű vacsoraként kínálhatjuk.
Serpenyős változat:
(parmai sógornőm, Maria konyhájából)
Teflon bevonatú vagy vasserpenyőben felforrósítunk 4 ek. olajat, rádobunk 1 kg meghámozott, nagyobb kockákra vágott krumplit, 1 nagy fej karcsú gerezdekre szelt hagymát, 4-5 gerezd kissé szétlapított fokhagymát, és egy 10 cm-es rozmaringág lecsipkedett tűlevélkéit. Erős tűzön 3-4 percig pirítjuk, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve, gyakran megrázogatva-keverve puhára pároljuk, aranybarnára sütjük. Amint a fokhagyma pirulni kezd, kidobjuk, mert ha megég, keserű lesz tőle az étel! Csak a végén sózzuk, borsozzuk.
Tippek:
– Rozmaring helyett szárított provence-i fűszerkeverékkel is készíthetjük.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé