SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Sajtos reteksaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 4-5 szál petrezselyem
- 2 szál friss oregánó
- 15-20 szál snidling
- 1 csokor újhagyma
- 2 csokor retek
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. citromlé
- 1 csipet kristálycukor
- só, bors
- 4+2 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 200 g gomolya- vagy kecskesajt
1. A zöldfűszereket leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, néhány bóbita kivételével finomra vágjuk. A snidlinget ollóval felaprózzuk. Az újhagymát megtisztítjuk, 8-10 cm-es zöldjével együtt, kissé rézsútosan felkarikázzuk. A retket megtisztítjuk, 15-20 ép-szép, zsenge reteklevelet megmosunk, kicentrifugázunk vagy konyharuhával szárazra lapogatunk. A retekszemeket elnegyedeljük vagy karcsú gerezdekre szeljük. A fokhagymát meghámozzuk.
2. Elkeverjük a citromlében a cukrot, egy kevést sót, apránként 4 ek. olívaolajat, végül az áttört fokhagymát, és beleforgatjuk az összes előkészített hozzávalót.
3. A sajtot vékony szeletkékre vágjuk, arányosan elosztva 4 lapostányérra (vagy egy nagyobb tálra) terítjük-rendezzük, a tál szegélyét a félretett reteklevelekkkel díszítjük. Mellészedjük-halmozzuk a reteksalátát, tetejét megszórjuk néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, vékony sugárban megöntözzük a maradék 2 ek. olívaolajjal, és a félretett zöldfűszerbóbitákkal díszítve tálaljuk. Azonnal fogyasztható. Sokmagos, diós rozskenyér, sós kifli illik hozzá.
Fontos:
Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, csak közvetlenül tálalás előtt forgassuk össze az öntettel, mert a zöldfűszerek gyorsan összeesnek, elszíneződnek!