LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g burgonya
- 2 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 3 dl tej
- 2 zöldségleveskocka
- 400 g zöldborsó (mélyhűtött)
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 12-16 szál snidling
- 4 szem retek
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
1. A burgonyát, az újhagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A burgonyát apró kockákra, a hagymaszálakat 10-12 cm-es zöldjükkel együtt kisebb darabokra-karikákra vágjuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne az újhagymát és az áttört fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter vízzel és a tejjel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk. Beledobjuk a burgonyát, fagyos állapotban a zöldborsót, és félig lefedve, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük (a tejjel készült ételek könnyen kifutnak!).
3. Közben a petrezselymet és a snidlinget leöblítjük, a petrezselyem levélkéit lecsipkedjük és finomra vágjuk. A retekszemeket megtisztítjuk, megmossuk, apróra felkockázzuk.
4. Kiveszünk 2 evőkanálnyi zöldborsót a levesből, a többit botmixerrel péppé-krémmé turmixoljuk. Hozzáadjuk a petrezselymet, majd 4 kk. kivételével a főzőtejszínt, utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, összeforraljuk. 4 erőleveses csészébe vagy mélytányérba szedjük a levest, lazán belekeverjük-cirmosítjuk a maradék tejszínt, tetejére halmozzuk a félretett zöldborsót és a retekkockákat, végül snidlingszálakkal díszítjük. Külön tálkában fokhagymás olajban/vajban pirított zsemlekockákat kínálhatunk hozzá.