JÓ TUDNI

Fotó: Hemző Károly
Az avokádó tisztítása, darabolása



1. Az avokádót megmossuk, szárazra töröljük, széles pengéjű késsel, hosszanti irányban, ameddig és ahogyan a mag engedi, a közepén bevágjuk. A felső „féltekét” elfordítjuk az alsón, és leemeljük. A kést határozott mozdulattal belevágjuk a magba, és könnyűszerrel kiemeljük (A).
2. Az avokádóhúst azonnal megöntözzük-bedörzsöljük citromlével (B), ugyanis pillanatok alatt megbarnul. Evőkanállal alányúlva egyszerűen kiemeljük az érett avokádóhúst a héjából (sokkal egyszerűbb, mint meghámozni!) és a receptnek megfelelően daraboljuk vagy péppé törjük.
3. Ha salátába vagy díszítésre szánjuk, karalábévájóval golyócskákat formálunk belőle (főkép), és folyamatosan meglocsoljuk citromlével. A héjban maradt avokádóhúst sem hagyjuk veszendőbe menni: evőkanállal kivájjuk, és felhasználjuk az étel készítéséhez (pl. az öntethez).