2019. május 23.
Dezső napja van

EGYTÁLÉTELEK > Fazékban


Fotó: Hemző Károly

Gombás rizzsel töltött
karalábé

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 közepes nagyságú, zsenge karalábé
  • 150 g sampinyon gomba
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 150 g kerek szemű rizs
  • 40 g edami vagy trappista sajt
  • 1 kk.+1 ek. olaj
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 1 kk. pirospaprika
  • 2 dl tej
  • 2 ek. rizsliszt

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A gombát vékony szeletekre, a hagymát apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, levélkéit lecsipkedjük, finomra vágjuk. A rizst leöblítjük, lecsepegtetjük. A sajtot megreszeljük. 1 kk. olajjal kikenünk egy csinos sütőedényt. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. A karalábékat az ételízesítővel illatosított vízben, fedő alatt majdnem puhára főzzük (20-25 perc). Közben 1 ek. olajban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a gombát, 1 perc múlva hozzákeverjük a pirospaprikát, a rizst, ízlés szerint sót és 6 dl vizet. Lefedjük, majd a sütőben puhára pároljuk, végül beledolgozzuk a sajt kétharmadát. (A sütőt nem kapcsoljuk ki!)

3. Kiemeljük a főzőléből a karalábékat (a főzőlét megtartjuk), lecsepegtetjük, kalapkájukat levágjuk, belsejüket kivájjuk és megtöltjük a rizzsel. A sütőedénybe sorakoztatjuk őket, tetejükre illesztjük a kalapkájukat, meghintjük a maradék reszelt sajttal, és csak addig forrósítjuk a sütőben, amíg a sajt egy kissé megpirul (10-12 perc).

4. A kivájt karalébédarabokat apróra vágjuk, felöntjük 8 dl főzőlével, felforraljuk. Elkeverjük a tejben a rizslisztet, a karalábéhoz adjuk, éppen csak sűrűsödésig főzzük. Beleforgatjuk a petrezselymet, utánasózzuk, borsozzuk, és a karalábé mártásaként tálaljuk.

Tippek:

– Ha jó étvágyú a család, a gombás rizsből készíthetünk eleve többet, és külön tálban kínáljuk a karalábéhoz.
– Még selymesebb lesz a mártás, ha tej helyett főzőtejszínnel készítjük.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

361 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Krumplisalátával töltött
paradicsom

Padlizsán
tükörtojással

Halszeletek almás
uborkamártásban

Avokádókrém
paprikaladikban

Zöldbabos-
paradicsomos babsaláta

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Tejszínben sült
újkrumpli

Spárgamimóza
sajtmártással

Krumplis
cukkinicsónakok

Gazdag
tavaszi saláta

Marharagu
sáfrányos rizottóval
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: