EGYTÁLÉTELEK > Fazékban

Fotó: Hemző Károly
Gombás rizzsel töltött
karalábé
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 közepes nagyságú, zsenge karalábé
- 150 g sampinyon gomba
- 1 közepes fej hagyma
- 4-5 szál petrezselyem
- 150 g kerek szemű rizs
- 40 g edami vagy trappista sajt
- 1 kk.+1 ek. olaj
- 1 ek. zöldséges ételízesítő
- 1 kk. pirospaprika
- 2 dl tej
- 2 ek. rizsliszt
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A gombát vékony szeletekre, a hagymát apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, levélkéit lecsipkedjük, finomra vágjuk. A rizst leöblítjük, lecsepegtetjük. A sajtot megreszeljük. 1 kk. olajjal kikenünk egy csinos sütőedényt. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
2. A karalábékat az ételízesítővel illatosított vízben, fedő alatt majdnem puhára főzzük (20-25 perc). Közben 1 ek. olajban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a gombát, 1 perc múlva hozzákeverjük a pirospaprikát, a rizst, ízlés szerint sót és 6 dl vizet. Lefedjük, majd a sütőben puhára pároljuk, végül beledolgozzuk a sajt kétharmadát. (A sütőt nem kapcsoljuk ki!)
3. Kiemeljük a főzőléből a karalábékat (a főzőlét megtartjuk), lecsepegtetjük, kalapkájukat levágjuk, belsejüket kivájjuk és megtöltjük a rizzsel. A sütőedénybe sorakoztatjuk őket, tetejükre illesztjük a kalapkájukat, meghintjük a maradék reszelt sajttal, és csak addig forrósítjuk a sütőben, amíg a sajt egy kissé megpirul (10-12 perc).
4. A kivájt karalébédarabokat apróra vágjuk, felöntjük 8 dl főzőlével, felforraljuk. Elkeverjük a tejben a rizslisztet, a karalábéhoz adjuk, éppen csak sűrűsödésig főzzük. Beleforgatjuk a petrezselymet, utánasózzuk, borsozzuk, és a karalábé mártásaként tálaljuk.
Tippek:
– Ha jó étvágyú a család, a gombás rizsből készíthetünk eleve többet, és külön tálban kínáljuk a karalábéhoz.
– Még selymesebb lesz a mártás, ha tej helyett főzőtejszínnel készítjük.
Italajánlat:
Könnyű, félszáraz fehérbor