SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták
Az aprósüteményekhez használt klasszikus omlós, avagy linzer tészta
édestestvére az élesztős változat, amely „pozsonyi” tészta névre is hallgat.
Ebből a levegősebb, puha változatból készítjük a pozsonyi kiflit-patkót,
a bejglit, az összes fedett és rácsos pitét, a zserbóféléket, a Rákóczi-túróst,
a női szeszélyt, valamint a különféle hozzávalókkal töltött édes és sós táskákat,
papucsokat, nyitott zöldség- és sajttortákat.

Fotó: Hemző Károly
Alaprecept –
Élesztős-omlós tészta
Hozzávalók egy 30x40 cm-es tepsihez vagy egy 28-30 cm átmérőjű kerek formához:
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj/margarin
- 50 g porcukor
- 1,5 dl tejföl
- 20 g élesztő
- 1 tojás
- 1 csipet só






1. A tésztát lehetőleg előző este készítjük el. A lisztet munkalapra szitáljuk. Széles pengéjű késsel vagy habkártyával belevagdaljuk-morzsoljuk a vajat/margarint (A), tetejére szórjuk a porcukrot.
2. Meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással (B), majd a porcukorral meghintett morzsalék tetejére öntjük (C) és összegyúrjuk (D) – eleinte egy kicsit ragad, aztán elválik a kezünktől és a munkalaptól is. Cipót formálunk belőle (E), fóliába csomagoljuk (főkép), és másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük, vagy 30 perc kelesztés után, illetve azonnal, pihentetés nélkül dolgozunk vele tovább – erről mindig az egyes receptek szólnak.
3. A tésztát lisztezett munkalapon, a célnak megfelelően kinyújtjuk, a recept szerint formázzuk, tekerjük, kiszúrjuk, töltjük stb. Sütőpapírral bélelt sütőlapon vagy vajjal/margarinnal kikent, liszttel beszórt formában, 180-200 °C-on, formájától-vastagságától függően 30-60 percig sütjük. A tepsiben vagy a formában hagyjuk kihűlni.
Megjegyzések:
– Ha van is a sütőnknek légkeveréses programja, jobb, ha nem használjuk ennél a tésztánál, mert túlságosan kiszárítja.
– A sós változatnál mindössze 1 kk. cukrot használunk (éppen csak amennyi az élesztő „beindulásához” szükséges).
– Nagyobb űrtartalmú, késes aprítógéppel percek alatt elkészül: az összes hozzávalót a gépbe tesszük, néhány pörgetéssel összedolgozzuk, majd munkalapra szedjük-borítjuk, néhány mozdulattal átgyúrjuk – a többi ugyanaz.
Elkészítési idő:
15 perc
+ 15-30 perc kelesztési/
pihentetési idő
Energiatartalom:
401 kcal/100 g
Nehézségi fok: