2019. november 16.
Ödön napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták

Az aprósüteményekhez használt klasszikus omlós, avagy linzer tészta
édestestvére az élesztős változat, amely „pozsonyi” tészta névre is hallgat.
Ebből a levegősebb, puha változatból készítjük a pozsonyi kiflit-patkót,
a bejglit, az összes fedett és rácsos pitét, a zserbóféléket, a Rákóczi-túróst,
a női szeszélyt, valamint a különféle hozzávalókkal töltött édes és sós táskákat,
papucsokat, nyitott zöldség- és sajttortákat.


Fotó: Hemző Károly

Alaprecept –
Élesztős-omlós tészta

Hozzávalók egy 30x40 cm-es tepsihez vagy egy 28-30 cm átmérőjű kerek formához:

  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 50 g porcukor
  • 1,5 dl tejföl
  • 20 g élesztő
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
A
B
C
D
E

1. A tésztát lehetőleg előző este készítjük el. A lisztet munkalapra szitáljuk. Széles pengéjű késsel vagy habkártyával belevagdaljuk-morzsoljuk a vajat/margarint (A), tetejére szórjuk a porcukrot.

2. Meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással (B), majd a porcukorral meghintett morzsalék tetejére öntjük (C) és összegyúrjuk (D) – eleinte egy kicsit ragad, aztán elválik a kezünktől és a munkalaptól is. Cipót formálunk belőle (E), fóliába csomagoljuk (főkép), és másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük, vagy 30 perc kelesztés után, illetve azonnal, pihentetés nélkül dolgozunk vele tovább – erről mindig az egyes receptek szólnak.

3. A tésztát lisztezett munkalapon, a célnak megfelelően kinyújtjuk, a recept szerint formázzuk, tekerjük, kiszúrjuk, töltjük stb. Sütőpapírral bélelt sütőlapon vagy vajjal/margarinnal  kikent, liszttel beszórt formában, 180-200 °C-on, formájától-vastagságától függően 30-60 percig sütjük. A tepsiben vagy a formában hagyjuk kihűlni.

Megjegyzések:

– Ha van is a sütőnknek légkeveréses programja, jobb, ha nem használjuk ennél a tésztánál, mert túlságosan kiszárítja.
– A sós változatnál mindössze 1 kk. cukrot használunk (éppen csak amennyi az élesztő „beindulásához” szükséges).
– Nagyobb űrtartalmú, késes aprítógéppel percek alatt elkészül: az összes hozzávalót a gépbe tesszük, néhány pörgetéssel összedolgozzuk, majd munkalapra szedjük-borítjuk, néhány mozdulattal átgyúrjuk – a többi ugyanaz.

 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

15 perc
+ 15-30 perc kelesztési/
pihentetési idő

Energiatartalom:

401 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 15 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 15 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Reform
gyümölcskenyér

Nektarin-szeder
tortácskák

Csokoládés-
narancsos keksz

Drezdai kalács,
avagy stollni

Diós-mákos
ikerkalács

Mákos kifli,
pogácsa és virág

Narancsos
töltött keksz

Habos
meggyes szelet

Mézes-krémes
szelet

A vaksütésről

Nürnbergi puszi,
avagy Elisa csókja

Almás túrókocka
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: