LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Zöldségleves májgaluskával
Hozzávalók 4 személyre:
- A májgaluskához:
- 1 szikkadt zsemle
- 1 kis fej hagyma
- 1 ek. vaj/margarin
- 80 g csirkemáj (szív nélkül)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb tojás
- 1/2 kk. szárított majoránna
- 2 ek. zsemlemorzsa
- só, bors
- Továbbá:
- 150 g sárgarépa
- 200 g cukkini
- 1 csokor újhagyma
- 1 ek. olaj
- 1,2 liter húsleves (kockából)
- 150 g zöldbab (mélyhűtött)
- 150 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
1. A májgaluskához a zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A hagymát finomra vágjuk, megpároljuk a vajban/margarinban. A májat megtisztítjuk az inaktól-hártyáktól, majd a kinyomkodott zsemlével és a petrezselyemlevelekkel együtt aprítógépben/botmixerrel péppé zúzzuk. Hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a tojást, a majoránnát, a zsemlemorzsát, ízlés szerint sót, borsot, majd 30 percig a hűtőben pihentetjük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és a hámozatlan cukkinit apró kockákra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, üvegesre pároljuk az olajban, rádobjuk a sárgarépát és a cukkinit, felöntjük a húslevessel, fedő alatt, mérsékelt tűzön 10 percig forraljuk. Beledobjuk (fagyos állapotban) a felaprózott zöldbabot és a zöldborsót, további 10 percig főzzük, végül utánasózzuk, borsozzuk.
3. 2,5 liter enyhén sós, szelíd forrásban lévő vízbe, 2 kiskanállal apró, szabályos galuskákat szaggatunk a májas masszából, 8-10 percig főzzük. Szűrőkanállal egyenesen a levesbe szedjük, és tetszés szerinti zöldfűszerrel vidámítjuk.