SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Elendel
Retek-krumpli-
rukola saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g burgonya
- só, bors
- 2 csokor retek
- 1 csokor újhagyma
- 80 g rukola
- 3 ek. fehér balzsamecet
- 1 ek. dijoni mustár
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk, majd enyhén sós bő vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lapos tálra terítjük (hogy minél hamarabb kihűljön).
2. A retket és az újhagymát megtisztítjuk, a retekszemeket karcsú gerezdekre vagy karikákra, a hagymaszálakat 8-10 cm-es zöldjükkel együtt kb. 1 cm-es karikákra vágjuk. A rukolát megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, a hosszú, illetve vastag szárakat lecsipkedjük.
3. A rukolát – 2-3 nagy csipet kivételével – nem túl mély tálba terítjük. Rászórjuk a burgonya és a hagyma felét, nagyobb halmokban tetejére púpozzuk a maradék burgonyát és a retket, végül a maradék hagymával és a félretett rukolával vidámítjuk.
4. Az öntethez elkeverjük a balzsamecetben a mustárt és 4 ek. hideg vizet (vagy fehérbort), ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot, majd apránként beledolgozzuk az olívaolajat, de csak tálaláskor, az asztalnál locsoljuk meg vele a salátát.
Tippek:
– Remek egytál-/vacsorasaláta, amelyet apró kockákra vágott sonkával, 100-150 g kígyóuborkával, néhány felkarikázott kemény tojással, virslivel, eltördelt olajos tonhallal, maradék grillcsirkemellel is gazdagíthatunk.
– Készíthetjük fokhagymával illatosított joghurtos-citromos-olívaolajos öntettel is.