2022. január 27.
Angelika napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

A karakteresen fűszerezett, magunk készítette magyaros jellegű kolbászmassza pompás tölteléke a nem túl sovány sertéscombnak, amelyet sonkaszerűen megkötözünk, hogy kerek-formás szeleteket kapjunk. Hidegen is olyan szép és finom, hogy ott a helye a vendégváró hidegtálak között.


Fotó: Hemző Károly

Kalocsai
töltött sertéscomb

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 kg sovány sertéscomb
  • só, bors
  • 3-4 ek. olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 nagy fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál majoránna
  • 5-6 szál kakukkfű
  • A töltelékhez:
  • 4+1 tojás
  • 50 g füstölt szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 250 g darált marhahús
  • 250 g darált sertéshús
  • 1 kk. csípős pirospaprika
  • 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 1 kk. őrölt köménymag
  • 2-3 gerezd fokhagyma
A
B
C

1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd az oldalán, hosszában mélyen bevágjuk, és kettényitjuk. A rostokkal párhuzamosan, 2 cm-énként mélyen beirdaljuk (A), majd folpackkal letakarva kissé kiverjük-elvékonyítjuk, és mindkét oldalát bedörzsöljük sóval, frissen őrölt borssal.

2. A töltelékhez 4 tojást erősen sós vízben, az újraforrástól számított pontosan 8 percig főzünk, azonnal hideg vízbe merítjük és lehűtjük őket. A szalonnát és a megtisztított hagymát finomra vágjuk, 2-3 percig együtt pirítjuk-fonnyasztjuk, és a vegyes darált húshoz adjuk. Hozzákeverjük a maradék 1 tojást, a pirospaprikát, fűszerkeveréket, köménymagot, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és alaposan összedolgozzuk. A tojásokat meghámozzuk, félbevágjuk.

3. A töltelék felét az alsó húslapra kenjük, belenyomkodjuk a felezett tojásokat (B), majd rásimítjuk a maradék tölteléket, kerekre igazítjuk, és betakarjuk a felső húslappal (C). Vékony cérnával összevarrjuk a hússzéleket, és sonkaszerűen megkötözzük.

4. A tűzhelylapon, a sütőedényben felforrósítjuk az olajat, minden oldalán megkapatjuk benne a húst, aláöntjük a bort, mellédobjuk a megtisztított, elnegyedelt hagymákat, a fokhagymát, majoránnát és a kakukkfüvet, majd lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára pároljuk. Saját levével gyakorta megöntözzük, olykor meg is forgatjuk (kb. 1 és 1/2 óra), végül fedetlenül további 15-20 percig, szép pirosra sütjük.

5. A sütőből kivéve 10-15 percig pihentetjük a húst, aztán lehántjuk róla a zsineget, és nem túl vékonyra szeleteljük. Kissé egymásra csúsztatva tálra rendezzük a szeleteket, és tetszés szerinti zöldfűszerekkel, salátalevelekkel díszítve kínáljuk. Hagymás tört krumpli, krumplisaláta, vegyes idénysaláta vagy savanyúság illik hozzá. Melegen-hidegen egyaránt finom.

Megjegyzések:

Kisebb mennyiségből (4 személyre) nem érdemes készíteni, mert nem elég mutatós. 

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

454 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mimóza
tojássaláta

Tatárbifsztek

Tojásos
fasírttekercs

Húsos
lilahagymatorta

Kenyértorta
pizzasütő módra

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Sajtos-sonkás
papucs

Gazdag rizssaláta
tojással

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Töltött tojás-
változatok

Majonézes
tojássaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: