LEVESEK > Gyümölcslevesek

Fotó: Hemző Károly
Hideg
eperkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g eper
- 2 ek. porcukor
- 2 ek. citromlé
- 1+2 dl tejszín
- 1 tasak (10 g) vanillincukor
- 4-8 gombóc vaníliafagylalt
- néhány citromfű- vagy mentalevél
1. Az epret szűrőtálba tesszük, bő hideg vízbe merítjük, és gyors, óvatos-kíméletes rázogatással megmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük. Több rétegben összehajtogatott papírkendőre terítjük, és ugyancsak papírkendővel felitatjuk róla a nedvességet. 4 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kicsumázzuk, nagyjából felaprózzuk, meghintjük a porcukorral és a citromlével.
2. 1 dl tejszínt kemény habbá verünk a vaníliás cukorral, és csillagcsőrös nyomózsákba szedjük. A maradék 2 dl tejszínt és a fagylaltot a felaprózott eperhez adjuk, botmixerrel bársonyos krémmé turmixoljuk.
3. A félretett eperszemeket félbevágjuk vagy legyezőszerűen bevagdossuk. A krémet erőleveses csészékbe szedjük, tetejükre dundi girlandot vagy habrózsákat nyomunk, az eperszemekkel, illetve kinyitott eperlegyezőkkel, valamint citromfű- vagy mentalevélkékkel díszítjük, és azonnal, hűsen tálaljuk.
Fontos:
Az epret tisztítás előtt, többször cserélt vízben, gyors rázogatással mossuk meg: így a homok-földmaradványokat teljesen eltávolíthatjuk, ugyanakkor az érett szemek is épségben maradnak. Csumájukat csak ezután törjük ki, mert ha ezt mosás előtt tesszük, üregükbe belefolyik a víz, és eláztatja a gyümölcsöt.
Változatok:
Ezzel a gyors módszerrel egyéb karakteres gyümölcsökből is készíthetünk hideg krémleveseket. A barnulásra hajlamosakat azonnal meg kell locsolni citromlével, mert ha elszíneződnek, az sokat ront az étel szépségén!