2020. november 28.
Stefánia napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek


Fotó: Elendel

Chilis csokoládé-
felfújt eperöntettel

Hozzávalók 8 személyre:

  • 8 db kb. 1,5 dl űrtartalmú, tűzálló kerámia vagy üveg felfújtforma
  • 100 g vaj/margarin + a formákhoz
  • 4+4 ek. porcukor + a formákhoz
  • 300 g minőségi étcsokoládé (kakaótartalom 70%)
  • 6 tojás
  • 50 g darált mogyoró
  • 1-2 késhegynyi chilipor
  • Az öntethez és a díszítéshez:
  • 800 g eper
  • 1/2 citrom leve
  • 4 ek. porcukor + a szóráshoz
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 8 apró friss chilipaprika
  • 8-10 citromfű- vagy mentabóbita
A
B
C
D
E
F
G
H
I

1. A felfújtformákat vékonyan kikenjük vajjal/margarinnal és behintjük porcukorral (a maradékot kirázzuk belőlük) (A). A csokoládét kisebb darabokra-kockákra vágjuk (B). A vajat/margarint meleg vízfürdőbe állított habüstben felolvasztjuk,  hozzáadjuk a csokoládét (C), olvadásig keverjük, majd hűlni hagyjuk.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásokat megmossuk, szétválasztjuk, sárgájukat fehéredésig keverjük 4 ek. porcukorral (D). Kisebb adagokban beledolgozzuk az olvasztott csokoládét (E), majd a darált mogyorót (F) és a chiliport. A tojások fehérjét 1 csipet sóval félkemény habbá, majd az apránként hozzáadott maradék 4 ek. porcokorral fényes-tömör habbá verjük. 3-4 részletben kíméletesen beleforgatjuk a mogyorós-csokoládés krémbe (G), végül arányosan elosztva a felfújtformákba szedjük-simítjuk (H).

3. A formákat mélyebb tepsibe állítjuk, annyi forró vizet (kb. 2 cm) öntünk köréjük, hogy az a formák „derekáig” érjen (I), és a sütőben 35-40 percig gőzöljük-puffasztjuk.

4. Közben az eperszemeket megmossuk, lecsepegtetjük (8-10 szép szemet félreteszünk a díszítéshez), csumájukat eltávolítjuk, félbe-negyedbe vágjuk. Lazán összekeverjük az átszűrt citromlével és a porcukorral, 15-20 percig állni hagyjuk. Kisebb lábasba csúsztatjuk, felforrósítjuk, hozzáadjuk az 1 dl hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc), melegen tartjuk.

5. Kiemeljük a formákat a tepsiből, szárazra töröljük, és nagyobb, lapos tálra rendezzük. Meghintjük a felfújtak tetejét fátyolnyi porcukorral, 1-1 cső chilipaprikával díszítjük, a tálat pedig a félretett, félbevágott eperszemekkel, valamint citromfű-/mentabóbitákkal vidámítjuk. Langymelegen, az eperöntet kíséretében tálaljuk. Bármely más, karakteres gyümölccsel (pl. meggyel) is remek.

Tippek:

− Tálalhatjuk úgy is, hogy a langymeleg felfújtakat lapos tálra borítjuk-fordítjuk, a többi ugyanaz.
− A felfújtakat süthetjük 10 perccel rövidebb ideig is, ekkor belsejük lágyabb-folyósabb marad.
− Ha gyerek is kap belőle, elhagyjuk a chiliport a csokoládémasszából, esetleg az eperöntet egy részét „bolondíthatjuk” vele.

 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

550 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrémes
fánkfalatkák

Amerikai kukoricasaláta

Babos
sütőtökkrémleves

Amerikai
káposztasaláta

Amerikai
krumplileves

Anyák napi
epres szívtorta

Kukoricás
paradicsomleves

Cézár-saláta
paradicsommal

Avokádókrém
paprikaladikban

Csípős babkrém
paprikacsónakban

Gyömbéres
sütőtökleves

Mexikói fasírt
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: