VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok
Hála a reformtáplálkozás remélhetőleg hosszan tartó divatjának, eddig ismeretlen vagy elfeledett alapanyagok kerülnek a konyhába. Az élettani szempontból értékes gabonafélék is reneszánszukat élik. Fontos adalék a vadrizs, amely tulajdonképpen
nem is rizs, hanem egy Kanadában és Észak-Amerikában őshonos fűféle dió ízére emlékeztető magja. Mivel önmagában tömény volna, főzési ideje pedig azonos
a rizsével, általában keverék formájában használatos. Jelentős mennyiségben tartalmaz fehérjét, magnéziumot, cinket és vasat, ráadásul finom és dekoratív.

Fotó: Hemző Károly
Vadrizses-zöldborsós
töltött paradicsom
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 közepes paradicsom (800 g)
- só, bors
- 1 közepes fej hagyma
- 2-3 szegfűszeg
- 100 g rizs-vadrizs keverék
- 2 tojás
- 100 g tisztított zöldborsó
- néhány kisebb koriander- vagy petrezselyemlevél
- A mártáshoz:
- 1 kis hegyes csípős paprika
- 2 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 6-8 bazsalikomlevél
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj







1. Azonos nagyságú, érett, de kemény paradicsomokat vásárolunk. Szárukat kitörjük, megmossuk és szárazra töröljük őket, szár felőli oldalukkal szemben lévő kalapkájukat – lehetőleg azonos magasságban – levágjuk (A). Belsejüket karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk, kissé besózzuk (B), üregükkel lefelé fordítva 30 percig pihentetjük, hogy levük kissé elfolyjon (különben eláztatja a salátát).
2. A hagymát meghámozzuk, megtűzdeljük a szegfűszeggel. A rizskeveréket hideg vízzel leöblítjük, és a hagymával együtt 1 liter forrásban lévő, enyhén sós vízbe dobjuk (C). Fedő nélkül, szelíd tűzön 15-18 percig főzzük.
3. Közben a tojásokat erősen sós, forrásban lévő vízben 8 percig főzzük, azonnal hideg vízbe merítjük, hagyjuk kihűlni. A zöldborsót egy másik edényben, szelíden forrdogáló vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.
4. A megfőtt rizst ugyancsak leszűrjük, hideg vízzel azonnal leöblítjük, erőteljesen lerázzuk róla a vizet, tálba csúsztatjuk (D), hozzáadjuk a zöldborsót (E).
5. A mártáshoz a csípős paprikát megmossuk, félbevágjuk, kicsumázzuk, magjait, ereit ízlés szerint, részben vagy egészen meghagyjuk, apróra felkockázzuk. Az újhagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk (F), a fokhagymát meghámozzuk és áttörjük. A bazsalikomot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, finomra vágjuk. Az egészet összekeverjük, ízlés szerint borsozzuk, végül meglocsoljuk az olajjal.
6. A rizibizihez adjuk a mártást, ízlés szerint utánasózzuk, a paradicsomokba púpozzuk. A tojásokat meghámozzuk, elnegyedeljük. A paradicsomokat lapos tálra ültetjük, hetykén a tetejükre biggyesztjük levágott kalapkájukat (vagy egyéb célra, pl. salátába elhasználjuk), a tál szegélyét a tojásgerezdekkel és koriander- vagy petrezselyemlevélkékkel díszítjük. Fogyasztásig hidegen tartjuk. Előételként, hideg büfé részeként kínálhatjuk.
Változatok:
Készíthetjük barnarizs-vadrizs keverékből is, de számítsunk arra, hogy főzési ideje a fehér rizsének két-háromszorosa (majdnem 1 óra!), a felvett folyadék mennyisége pedig saját tömegének a háromszorosa.
Megjegyzések:
A rizses ételek sikere jórészt azon múlik, hogy a célnak megfelelő rizst használjuk-e hozzá. A hosszú szemű vagy előfőzött, „gurulós” rizs köretek, saláták, rizses egytálételek készítésére alkalmas, a kerek és közepes szemű rizsből tejberizst, rizsfelfújtat, kásaszerű rizottót készíthetünk. Ha nincs erre utaló megjelölés a csomagoláson, bátran hagyatkozhatunk a szemünkre is.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor