KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g újkrumpli
- 800 g zöldborsó (400 g tisztított/mélyhűtött)
- 1 csokor újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 250 g bacon vagy vékonyra szeletelt húsos, füstölt szalonna
- 20 g vaj/margarin
- 1 ek. (classico) olívaolaj
- 4+4 zsályalevél
- 1 kis csokor petrezselyem
1. A krumplit gondosan megmossuk, ha vastag a héja ledörzsöljük, illetve meghámozzuk, nem túl apró kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük (8 perc). A zöldborsót kifejtjük, leöblítjük, és egy másik edényben, 2-3 ek. vízzel puhára pároljuk.
2. Az újhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, az újhagymát 8-10 cm-es zöldjével együtt felkarikázzuk. A szalonnát szeletekre bontjuk, nagyobb serpenyőben pirosra sütjük-gabalyítjuk, aztán kivesszük a zsiradékból, és félretesszük.
3. A szalonnazsírhoz adjuk a vajat/margarint és az olajat, beleteszünk 4 zsályalevélkét, 1/2 percig sütjük, majd eltávolítjuk. A zsiradékba dobjuk az újhagymát és az áttört fokhagymát, fedő alatt, lassú tűzön megfonnyasztjuk.
4. A krumplit leszűrjük, kíméletesen összeforgatjuk a hagymával, fedő alatt további 6-8 percig pároljuk. A zöldborsót is leszűrjük, a krumplihoz adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, éppen csak összeforrósítjuk. Előmelegített tálra szedjük, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, tetejére rendezzük a szalonna-göndörkéket, és a maradék 4 zsályalevéllel vagy snidlinggel díszítve hirtelensültek, rántott húsok, halak köreteként kínáljuk.
Fontos:
A zsályának igen karakteres az aromája, kevés elég belőle, mert elviszi az étel ízét!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé