SÜTEMÉNYEK > Rétesek
Az igazi rétes frissen húzott-vont tésztából, valószínűleg valamely csodanagyi varázsujjai között készül, de ilyesmi szinte már csak a mesében van. Készen kapható réteslapból is süthetünk mesébe illő rétest, csak arra ügyeljünk, hogy teljesen friss, puha legyen, különben törni fog, ami nem baj, csak nehezebb dolgozni vele. A mélyhűtött réteslapokkal a felhasználási javaslat szerint bánjunk.

Fotó: Hemző Károly
Cseresznyés rétes
Hozzávalók 2 kisebb rúdhoz, illetve 12 szelethez:
- 500 g cseresznye
- 80 g dió
- 80+20 g porcukor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 120 g vaj/margarin
- 2x4 (2 csomag) kész réteslap
- 4 ek. zsemlemorzsa
1. A cseresznyét megmossuk, lecsepegtetjük, konyharuhára terítve szárazra törölgetjük, kimagozzuk. A diót durvára vágjuk, 80 g porcukrot összekeverünk a fahéjjal. Sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A vajat/margarint felolvasztjuk.
2. 4 réteslapot patyolattiszta, benedvesített konyharuhára fektetünk, laponként ki- és áthajtogatva megpötyögtetjük vajjal/margarinnal, és megszórjuk 2 ek. zsemlemorzsával. A széleken 3-3 cm-t üresen hagyva a réteslap felénk eső harmadára terítjük a cseresznye felét, meghintjük a fahéjas porcukor és a dió felével. Felhajtjuk a töltelékre merőleges tésztaszéleket, majd a konyharuha segítségével hosszanti irányban szorosan feltekerjük. Óvatosan a sütőlapra fektetjük, és azonnal megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal.
3. A maradék hozzávalókból, a fenti módon megtöltjük és megkenjük a maradék 4 réteslapot is, aztán a forró sütőben enyhe pirulásig sütjük (kb. 20 perc). A sütőlapon hagyjuk langymelegre hűlni, majd 4-5 cm-es, rézsútos szeletekre vágjuk, megszórjuk a maradék 20 g porcukorral, és tálra rendezzük. Igazán csak frissen jó és mutatós, mert hamar megereszkedik a tésztája.
Fontos:
− A készen vásárolt réteslapok készítési módja (pl. „kézzel nyújtott”) és mérete változó lehet, ez természetesen a végeredményt nem befolyásolja, de jó, ha mindenkor a csomagoláson olvasható javaslathoz tartjuk magunkat. Ha nagyméretű lapokat használunk, a töltelék mennyiségét arányosan megemeljük.
− A megtöltött rétest azonnal sütni kell, mert elázik a tészta!
Változatok:
Készíthetjük
− dió helyett búzacsírával, mogyoróval, hámozott-pirított mandulával,
− cseresznye helyett meggyel, vagy vegyesen, szőlővel, szilvával, sőt eperrel is, de a lédús gyümölcsökhöz valamivel több zsemlemorzsa szükséges.
− A cukor mennyiségét a gyümölcs érettségi fokához igazítjuk.