KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Tepsis
mediterrán zöldség
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g padlizsán
- só, bors
- 1-1 sárga, piros és zöld húsú paprika
- 1 csípős-hegyes paprika vagy chilipaprika
- 400 g cukkini
- 500 g burgonya
- 400 g paradicsom + a díszítéshez
- 2 nagy fej főzőhagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 1 ek. kapribogyó (sós lében)
- 1 ek. provence-i fűszerkeverék
- 3 ek. (classico) olívaolaj
- 1 szál bazsalikom vagy 4 - 5 szál petrezselyem
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A padlizsánokat nagyobb kockákra vágjuk, 30 percre erősen besózzuk, szűrőtálba csúsztatjuk (hogy kesernyés levük elfolyjon). A színes paprikákat, a hámozatlan cukkinikat és a burgonyát nagyobb kockákra aprítjuk. A hegyes paprika magjait-ereit a kívánt csípősség mértékében megtartjuk, felkarikázzuk, valamennyit jókora tepsibe terítjük.
2. Nagyságuktól függően félbe-negyedbe vágjuk a paradicsomokat. A hagymát karcsú gerezdekre vagy vastag karikákra szeljük. A padlizsánt bő vízzel leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, majd a hagymával, fokhagymával, paradicsommal és a lecsepegtetett kapribogyókkal együtt a többi zöldséghez adjuk.
3. Meghintjük a fűszerkeverékkel és az olívaolajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, lazán összekeverjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Csinos tálba szedjük, tetejét bazsalikombóbitával és/vagy finomra vágott petrezselyemmel, néhány gerezd friss paradicsommal díszítjük. Grillezett vagy hirtelen sült húsok, halak köreteként kínálhatjuk, de pompás hústalan egytálétel is lehet.
Italajánlat:
Könnyű fehérbor vagy rozé